Νέα επίθεση σε Γερμανία, Κομισιόν και τρόικα για τη στάση τους στο ελληνικό ζήτημα εξαπέλυσαν οι επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. 'Εκαναν λόγο -μεταξύ άλλων- για ανεύθυνη και εγκληματική συμπεριφορά της τρόικας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται συμβουλές και υποστήριξη κι όχι επίτροπο ή δικτατορία.
Στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο κυριάρχησε και πάλι η κρίση στην Ελλάδα, εν όψει της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, με τους επικεφαλής των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων να εξαπολύουν ευθείες βολές κατά της Κομισιόν, της τρόικας αλλά και του Βερολίνου. Μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για ανεύθυνη και εγκληματική συμπεριφορά της τρόικας στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, που χθες παρομοίασε τα στελέχη της τρόικας με "αρπακτικές ακρίδες" που εκβιάζουν την Ελλάδα, σήμερα επανήλθε και τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση από την τρόικα και αυτό είναι επικίνδυνο για την Δημοκρατία".
"Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε μαζί με την Ελλάδα για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι κάποιον Επίτροπο από την Γερμανία ή αλλού, αλλά χρειάζεται υποστήριξη, συμβουλή, όχι δικτατορία. Γι'αυτό θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την Ελλάδα για να την βγάλουμε από την κρίση, αυτό πέτυχαν οι Αμερικανοί με το σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη, όχι απειλώντας, αλλά παρέχοντας βοήθεια" είπε ο Χάνες Σβόμποντα.
Τις απόψεις του κ. Σβόμποντα συμμερίστηκε ο επικεφαλής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος τόνισε ότι "όταν οι νεο-φιλελεύθεροι Ταλιμπάν διοικούν την Κομισιόν, δεν θα αποβεί καλό για τον υπόλοιπο κόσμο", ενώ απευθυνόμενος στους Γερμανούς τους θύμισε τα λεγόμενα "κατοχικά δάνεια".
"Η τρόικα δεν συμπεριφέρεται μόνο ανεύθυνα, αλλά θα έλεγα εγκληματικά" στην Ελλάδα σημείωσε ο κ. Κον Μπετίτ και συνέχισε λέγοντας πως είναι "ψέματα ότι δεν γίνεται τίποτε" στη χώρα μας. "Τα επιτόκια -είπε- έπεσαν από 10% πέρσι σε 3-4%. Δεν μπορείτε να πείτε ότι ο κόσμος στην Ελλάδα δεν έκανε τίποτε. Ποιος μπορεί να λέει τέτοια ψέματα χωρίς ντροπή. Εξοργίζομαι, θα τους δώσουμε 130 δισ. και τώρα έχουμε πρόβλημα 380 εκατ; ".
Ακόμα και ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντόουλ, αφού τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, παραδέχθηκε ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλη λιτότητα. "Μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης των δημόσιων οικονομικών σε πολλές απ' τις χώρες μας ήρθε ο καιρός για αλλαγή. Αυτό είναι ακόμη πιο επιτακτικό για την Ελλάδα, αλλά ούτε κι εμείς θα γλυτώσουμε από 'δίαιτα αδυνατίσματος' στις δαπάνες. Θα έλεγα, όμως, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο" ανέφερε ο κ. Ντόουλ.
Οι ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λαμπρνστορφ, από την πλευρά του, χαρακτηρίζοντας απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, απέδωσε τον εκνευρισμό των Ευρωπαίων στη στάση της ΝΔ. "Η αιτία για την ανυπομονησία (σ.σ. των Ευρωπαίων) -είπε- είναι η συμπεριφορά του κόμματος της ΝΔ στην Ελλάδα. Αν τους ανακαλούσατε στην τάξη, αυτό θα βοηθούσε πολύ. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά ένα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε πολλά, αλλά έκανε λίγα στο παρελθόν".
Στον Φιλελεύθερο ευρωβουλευτή απάντησε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόματος Γιόζεφ Ντόουλ, λέγοντας: "Για τον κύριο Σαμαρά, μίλησα μαζί του στο τηλέφωνο χθες το βράδυ. Διέγραψε 21 βουλευτές από το κόμμα του την Κυριακή και πιστεύω ότι είναι ένας γενναίος άνδρας. Εσείς θα διαγράφατε ποτέ 21 μέλη επειδή δεν ψήφισαν το πακέτο;".
Ο ευρωβουλευτής Λόθαρ Μπίσκι δήλωσε από την πλευρά της Ενωμένης Αριστεράς: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική βάση της, έχει χάσει τη στήριξη και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών και των ελληνικών πολιτικών απαιτούν μεταρρύθμιση των πολιτικών της ΕΕ, πρέπει να είναι μια πολιτική που θα ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και όχι για τις τράπεζες".