Προσδοκίες για το "ναι" των Ευρωπαίων στο Eurogroup της Δευτέρας στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης η ελληνική κυβέρνηση. Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη δόθηκε μεν το "πράσινο φως" για να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο ακανθώδη θέματα παραμένουν ανοιχτά.
Προσδοκίες για το "ναι" των Ευρωπαίων στο Eurogroup της Δευτέρας στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης η ελληνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Λουκάς Παπαδήμος με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.
Προσδοκούμε ότι τη Δευτέρα θα κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup, δήλωσε ο Παντελής Καψής απαντώντας στη "βροχή" σχετικών ερωτήσεων που δέχτηκε από δημοσιογράφους.
Το χθεσινό Eurogroup έδωσε μεν το "πράσινο φως" για να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο ακανθώδη θέματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ συνεχίζεται και ο… πόλεμος νεύρων κατά της Ελλάδας, με πρωταγωνιστές τον Σόιμπλε και τους υπουργούς Οικονομικών της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, που θέτουν συνεχώς νέα προσκόμματα, κρατώντας ανοιχτή και την απειλή εξόδου απο το ευρώ.
Ανοιχτά μένουν ακόμη ζητήματα, όπως:
Το θέμα της ανταλλαγής των ομολόγων, καθώς η έκθεση βιωσιμότητας δείχνει ότι το "κούρεμα" θα φέρει το ελληνικό χρέος στο 129% του ΑΕΠ το 2020, άρα απαιτείται είτε μεγαλύτερο κούρεμα είτε πρόσθετη χρηματοδότηση
Το ζήτημα της αυξημένης εποπτείας της τρόικας στην Ελλάδα
Η απαίτηση για ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό που θα διασφαλίζει ότι δίνεται προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους αλλά και
Οι δεσμεύσεις που ζητούνται από όλα τα πολιτικά κόμματα, ακόμη και εκείνα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Το μπλοκ των Γερμανών και των Ολλανδών ζητούν να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές, με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάνκερ να ζητά είτε την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε την αναβολή της πληρωμής της βοήθειας για μετά τις εκλογές.
Μιλώντας στη "Het Financieele Dagblad", ο ντε Γιάνκερ σημειώνει: "Ιδεατά, θα επιθυμούσαμε μια συμφωνία με ηγέτες για τους οποίους θα ξέραμε ότι θα υποστηρίξουν το πακέτο μετά τη συμφωνία…Όμως αν δεν γίνεται αυτό, πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο να διασφαλίσουμε τις δεσμεύσεις. Προτάθηκε να περιμένουμε για μετά τις εκλογές, γιατί τότε θα μπορούμε να συμφωνήσουμε τις δεσμεύσεις με μια νέα κυβέρνηση".
Αναφορικά με το Eurogroup της Τετάρτης, στο Βερολίνο παραδέχονται ότι έγιναν θετικά βήματα από την Ελλάδα, επισημαίνουν όμως ότι δεν εκπληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε δηλώνει στη "Hannoversche Allgemeine Zeitung" πως "η συμφωνία πρέπει να ισχύσει και να έχει υπόσταση ανεξάρτητα από τις εκλογές που σύντομα θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα" και προσθέτει: "Δεν είμαστε ούτε ξεροκέφαλοι ούτε σκληρόκαρδοι. Αλλά έχουμε μια ευθύνη-όχι μόνο απέναντι στο γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και στους φορολογούμενούς μας".
Είναι στο χέρι της Ελλάδας το αν θα παραμείνει στο ευρώ δηλώνει και ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Λικ Φριντεν. "Εάν μια χώρα -μέλος πει εμείς προτιμούμε να μην παίρνουμε λεφτά από άλλα κράτη και να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα χωρίς να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, τότε το κράτος έχει επιλέξει από μόνο του την έξοδο" σημειώνει.
Οι στόχοι του Βερολίνου
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλου, η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου -οπότε θα έρθει προς έγκριση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα- να έχει καταφέρει να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις από τη χώρα μας.
Η Άγκελα Μέρκελ θέλει να πετύχει την έγκριση του πακέτου με την υποστήριξη ολόκληρου του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και με τις λιγότερες δυνατές δημοσκοπικές απώλειες. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σημερινή του συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι και οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν ψηφοφόρους.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA, το Βερολίνο θα προσπαθήσει να επιτύχει το αμέσως επόμενο διάστημα 3 στόχους:
Ισχυρές δεσμεύσεις σε πολιτικό επίπεδο ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εκλογών (σ.σ. μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τίθεται θέμα υπογραφών από όλα τα κόμματα)
Δημιουργία συστήματος αυστηρής επιτήρησης, που θα μπορούσε να έχει και τη μορφή μόνιμης τρόικας (σ.σ. το Βερολίνο αποφεύγει πλέον χαρακτηρισμούς όπως επιτροπία ή επίτροπος, μετά το επικοινωνιακό βατερλό)
Δημιουργία ειδικού λογαριασμού, στόχος ο οποίος επιδιώκεται από κοινού με το Παρίσι.
Μέτωπο υπέρ Ελλάδας
Για πρώτη φορά, πάντως, στο χθεσινό Eurogroup συγκροτήθηκε μέτωπο υπέρ της Ελλάδας με επικεφαλής τον Ιταλό πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας, Βελγίου και Ισπανίας που πιέζουν για άμεση λύση και για συμμετοχή και της ΕΚΤ στο κούρεμα.
Δήλωση υπέρ της Ελλάδας έκανε ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, λέγοντας ότι ντρέπεται για τον τρόπο που φέρεται στη χώρα μας η Ευρώπη.
"Ντρέπομαι για το πώς η Ευρώπη φέρεται στην Ελλάδα, διότι μπορεί κανείς να οδηγήσει μία χώρα στη λιτότητα, όχι όμως να τη δολοφονήσει. Πολλοί από εκείνους που σήμερα κηρύττουν την ενάρετη συμπεριφορά, επωφελήθηκαν από τα ελαττώματα της χώρας και αποκόμισαν κέρδη από το ελληνικό χρέος. Τώρα, δεν μπορούσε να οδηγούμε στη σφαγή τον απλό κόσμο" είπε ο Μπερσάνι.
Και πρόσθεσε: "Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τα βασικά χαρακτηριστικά της, που ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικά αλληλεγγύης. Και εύχομαι από την προοδευτική κοινή γνώμη της Ευρώπης να υπάρξει μια ισχυρή φωνή. Δεν μπορούμε να είμαστε συνεργοί σε μία τέτοιου είδους σφαγή".