Επίπονες είναι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή την ώρα στο Eurogroup παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού. Στόχος να μειωθεί τουλάχιστον κατά 6% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος μέχρι το 2020. Ταυτόχρονες διαβουλεύσεις και για το PSI.
Επίπονες είναι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή την ώρα στο Eurogroup παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκονται όλα τα κρίσιμα για τη χώρα μας ζητήματα. Η διαφορά στο κλίμα είναι εμφανής ωστόσο αναμένεται να υπάρξει σκληρό "παζάρι" για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις κυρίως από τον άξονα Γερμανίας – Ολλανδίας.
Τι είπε ο πρωθυπουργός
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε το λόγο στη συνεδρίαση και υπογράμμισε τη σημασία του νέου οικονομικού προγράμματος, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.
Ο κ. Παπαδήμος έστειλε και μήνυμα σε όσους Ευρωπαίους αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της χώρας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και για αυτό το λόγο αναφέρθηκε στο πολιτικό περιβάλλον. Τόνισε ότι το πρόγραμμα αν και περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και ότι τα δύο κόμματα, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.
Διαβουλεύσεις για το PSI
Λίγο μετά της 8:00 το βράδυ ξεκίνησε παράλληλα με τη συνεδρίαση και συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα με θέμα την ανταλλαγή ομολόγων.
Σύμφωνα με την παλαιότερη απόφαση της ΕΕ οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πρέπει να δεχθούν να χάσουν 100 δισ. ευρώ από τα συνολικά 200 δισ. κρατικά ομόλογα που κατέχουν. Ωστόσο η τελευταία έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ κάνει λόγο για ελληνικό έλλειμμα 129% το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να καλυφθεί ποσό 6 δισ. Ευρώ.
Η "τρύπα" αυτή αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης καθώς η Γερμανία ζητά μεγαλύτερο "κούρεμα" πρόταση με την οποία διαφωνεί η Γαλλία καθώς οι τράπεζές της διαθέτουν ακόμη αρκετά ελληνικά ομόλογα, και ζητά το ποσό να καλυφθεί από τα κράτη – μέλη.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν πως αν οι Ευρωπαίοι θέσουν και άλλα θέματα τότε δεν θα υπάρξει απόψε απόφαση. Αυτό φαίνεται πως τόνισε και η Κριστίν Λαγκάρντ προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.
Την ίδια στιγμή η κα Λαγκάρντ φαίνεται πως αντιτίθεται στη δημιουργία του κλειστού λογαριασμού καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στο καταστατικό του Ταμείου. Το ΔΝΤ προτείνει και μέσω σχεδίων που έχει εκπονήσει και έχει μαζί της η κα Λαγκάρντ, να γίνει μεγαλύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και να δοθούν λιγότερα χρήματα στις τράπεζες. Κρίσιμο είναι και το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους καθώς η τελευταία έκθεση υπολογίζει πως το χρέος θα φτάσει το 129% του ΑΕΠ το 2020 και το ΔΝΤ επιθυμεί το ποσοστό αυτό να βρεθεί τρόπος απόψε ώστε να μειωθεί τουλάχιστον στο 123%.