Σε συμφωνία-ανάσα για την Ελλάδα κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Δόθηκε το "πράσινο" φως στο δάνειο των 130 δισ. και το "κούρεμα", με το χρέος που διαγράφεται να φτάνει τελικά τα 107 δισ. ευρώ. Τι συμφωνήθηκε για την αυξημένη ευρωπαϊκή εποπτεία στην Αθήνα και τον ειδικό λογαριασμό.
Σε συμφωνία-ανάσα για την Ελλάδα κατέληξε τελικά τα ξημερώματα της Τρίτης η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Μετά από 14 ώρες μιας δραματικής διαπραγμάτευσης, οι Eυρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, απομακρύνοντας έτσι το φάσμα της χρεοκοπίας.
Με τη συμφωνία, που έγινε δεκτή με ανακούφιση σε όλο τον κόσμο, το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Το ονομαστικό χρέος μειώνεται μέσω του κουρέματος στους ιδιώτες κατά 107 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 150 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι η μείωση στο χρέος που ωριμάζει την περίοδο 2012-2020 και θα έπρεπε να αναχρηματοδοτηθεί.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2011 είχε διαμορφωθεί στο 167,4% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 365 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο βοήθειας, που δίνει μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία, θα φθάσει τα 130 δισ. ευρώ, ενώ το ονομαστικό κούρεμα που θα υποστούν οι ιδιώτες -δηλαδή κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία- φθάνει τελικά στο 53,5%, αποφέροντας μείωση του χρέους κατά 3,5% του ΑΕΠ, με τα επιτόκια των νέων ομολόγων να μειώνονται και άλλο και να διαμορφώνονται:
Στο 2% μέχρι το 2014
Στο 3% έως το 2020 και
Στο 4,3% μετά το 2020.
Η συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω της διανομής των κερδών της στα κράτη μέλη, που θα επιτρέψει τη μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου θα μειώσει το χρέος κατά 2,8% του ΑΕΠ, ενώ μέσω της συμμετοχής των κεντρικών τραπεζών θα υπάρξει περαιτέρω μείωση 1,8% του ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Eurogroup, αλλά και την έκθεση βιωσιμότητας με βάση την οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις, το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων, δεν οδηγεί αυτομάτως στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς η πραγματικότητα των τελευταίων 9 μηνών δείχνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, από το 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα από 1,8% έως το 4,5% του ΑΕΠ, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει 15 δισ. ευρώ έως το 2015, αλλά και η οικονομία να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014, της τάξης του 2,3% με 2,8%.
Η συμφωνία φέρνει ακόμη αυξημένη εποπτεία, μέσω της μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα, ενώ πρέπει να περάσει διά νόμου και στη συνέχεια στο Σύνταγμα η προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους. Δημιουργείται, έτσι, ειδικός λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ θεσπίζεται θέση μόνιμου γενικού γραμματέα για τα φορολογικά έσοδα.