Ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα χαρακτήρισε τις συμφωνίες που έκλεισαν στις 21 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες ο υπ. Οικονομικών, τονίζοντας ότι με αυτές η χώρα μας "δένεται άρρηκτα με το ευρώ και την τύχη του". Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για "μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε, με σοβαρότητα, συναίνεση και δουλειά δουλειά δουλειά".
Ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα χαρακτήρισε τις συμφωνίες που έκλεισαν στις 21 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι με αυτές η χώρα μας "δένεται άρρηκτα με το ευρώ και την τύχη του".
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, o κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν εγκρίθηκε απλά και μόνο το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ, αλλά από την πλευρά των εταίρων "ανελήφθη η ρητή και κατηγορηματική δέσμευση ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το 2015, για όσο χρόνο χρειαστεί έως ότου επανέλθει φυσιολογικά στις αγορές".
"Άρα, υπάρχει μια απάντηση στους κερδοσκόπους, σε όλους αυτούς που επενδύουν πολύ σημαντικές ελπίδες για κέρδη στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και στην έξοδο από το ευρώ" τόνισε και ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας και κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας". Παράλληλα, είπε ότι με τη μείωση του χρέους κατά 110 δισ. ευρώ που επετεύχθη, "η Ελλάδα είναι βιώσιμη ως χώρα και ως οικονομία".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι οι συμφωνίες ήταν "προϊόν δύσκολης και επικίνδυνης διαπραγμάτευσης" και τόνισε ότι πίσω από αυτες "υπάρχουν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών". "Εάν δεν είχαμε έναν λαό που σηκώνει ένα τεράστιο βάρος προσαρμογής της πατρίδας στις νέες συνθήκες, δεν θα μπορούσαμε να πάμε ευπρόσωπα και να διαπραγματευτούμε σκληρά και να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε" επισήμανε.
Όπως είπε ο υπουργός, το δίλημμα ήταν και είναι "θυσίες και περικοπές ή καταστροφή και θάνατος της ελληνικής οικονομίας", σημειώνοντας ότι αν υπήρχε τρίτος δρόμος, αν μπορούσαμε να πάμε σε ένα ασφαλές καταφύγιο χωρίς θυσίες, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι αυτόν τον δρόμο θα ακοουθούσε η κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στο "αγκάθι" της ύφεσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε φτάσει να έχουμε σωρευτική ύφεση 20%, που είναι "ύφεση πολεμικών περιόδων", σημειώνοντας ότι αυτό το ξέρουν πλέον οι εταίροι μας και είναι πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί έχουν διαψευσθεί πολλές προγνώσεις τους". Σημείωσε, δε, ότι με το νέο πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ένας μηχανισμός ώστε "να μπορούμε να περτύχουμε τα δημοσιονομικά μας αποτελέσματα με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα, ωστε να είμαστε σίγουροι για το στόχο".
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τον Ιούνιο, ο υπουργός είπε αυτό που θα συζητηθεί τον Ιούνιο θα είναι ο προϋπολογισμός του 2013 και τόνισε ότι αν κάνουμε τις διαρθρωτικες αλλάγες χωρίς δισταγμούς και χωρίς καθυστερήσεις, θα μειώσουμε την πίεση στους μισθούς και τις συντάξεις.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι για να εφαρμόσουμε το νέο πρόγραμμα θέλει "δουλειά, δουλειά, δουλειά" και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια "εθνική εκστρατεία" για να καταστήσουμε τη χώρα σε φιλο-επενδυτική γιατί μόνον έτσι -όπως είπε- θα βοηθήσουμε τον άνεργο, την ανάπτυξη και τα χαμηλά εισοδήματα. "Υπάρχουν πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα που καθυστερούν επειδή αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες, επειδή καθυστερεί η ελληνική δικαιοσύνη, επειδή ΜΜΕ τις αναδεικνύουν σε σημαία μιας εκστρατείας σκανδαλολογικού χαρακτήρα" δήλωσε.
Ερωτηθείς για τα πεπραγμένα των 2 τελευταίων ετών, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "υπήρξε σοκ μπροστά στις νέες συνθήκες". "Δεν ήταν προετοιμασμένοι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή ούτε η κοινωνία και κακώς. Και υπήρχαν και μικροκομματικές σκοπιμότητες και αντιφάσεις, και αυτό αφορά όλα τα κόμματα και ιδίως αυτά που ακολουθούν τον εύκολο δρόμο της κριτικής χωρίς αντιπρόταση" είπε και πρόσθεσε: "Αλλά τώρα, έχουμε δει τι γίνεται διεθνώς και τώρα πια δεν μπορούμε να διστάζουμε και να έχουμε αμφιταλαντευόμενη στάση".
"Η χώρα -τόνισε -θέλει πολιτική διεύθυνση και σταθερότητα, θέλει καθαρούς λογαριασμούς, ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αυτό αφορά όλους, πρέπει η χώρα να λειτουργήσει συντονισμένα, να προχωρήσει με πολιτική διεύθυνση και ασφάλεια και προοπτική". Και αυτή την ασφάλεια, είπε, μας τη δίνει η απόφαση των Βρυξελλών.
Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτό είναι που χρειάζεται πρωτίστως η χώρα και σε αυτόν τον τομέα η συμφωνία των Βρυξελλών φέρνει μεγάλη αλλαγή. "Θα αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και θα τρέξουν και προγράμματα που σχετίζονται με τον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ γιατί όλα κολλάνε στην αδυναμία συμμετοχής των τραπεζών, οι ελληνικές γιατί έχουν πρόβλημα και οι ξένες γιατί φοβούνται τη μοίρα της χώρας. Τώρα οι ελληνικές ανασυγκροτούνται και οι ξένες καταλαβαίνουν ότι η χώρα παύει να έχει κίνδυνο".
Ο κ. Βενιζέλος δεν αρνήθηκε ότι υπήρξαν δυνάμεις που επεξεργάζονταν σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. "Αυτό ήταν που παίχτηκε" είπε και πρόσθεσε πως "η πραγματική διαπραγμάτευση και απόφαση είναι ότι οριστικά εγκαταλείπουν κάποιοι τις σκέψεις ότι η λύση είναι η χρεοκοπία και κάποιοι άλλοι τις σκέψεις ότι η λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από Ευρωζώνη".
"Αυτή είναι μια επικίνδυνη χαρτοπαιχτική αντίληψη για το τι σημαίνει διεθνής διαπραγμάτευση και διεθνής συσχετισμός οικονομικών δυνάμεων. Διότι αν οι κερδοσκόποι διεθνώς σε βρουν κάπου μπόσικο, χαλαρό, σε εξοντώνουν" ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στον ΛΑΟΣ και στα κόμματα της αριστεράς, λέγοντας:
"Όταν έχουμε στην Ελλάδα ένα κόμμα που ήταν στην κυβερνητική πλειοψηφία και φεύγει, άλλα κόμματα στη Βουλή όπως το ΚΚΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη, που δεν στηρίζουν το πρόγραμμα και δεν θέλουν το πρόγραμμα και άλλοι θέλουν έξοδο από την Ευρωζώνη και από το ευρώ και χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή αλλά με κατάργηση όλου του κεκτημένου του εθνικού, και κάποιοι άλλοι λένε 'ναι να είμαστε στην Ευρώπη και στο ευρώ αλλά χωρίς θυσίες, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς υποχρεώσεις', αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να λέει το κάθε κόμμα στις υπόλοιπες 16 χώρες; Όταν εμείς έχουμε αυτήν την εξουθενωτική πολυφωνία στη χώρα μας, πώς μπορεί να μας πιστέψουν εύκολα, ότι έχουμε εθνική ενότητα, εθνική ικανότητα;".
"Σημασία έχει -πρόσθεσε- ότι ο ελληνικός λαός τώρα θα κρίνει, σε αυτές τις εκλογές και πρέπει να κρίνει εν γνώσει της αληθείας και των συνεπειών κάθε επιλογής. Είναι επικίνδυνο το παιχνίδι αυτό, γιατί κάποιοι εκ του ασφαλούς κάνουν αζημίως κριτική, λένε έξω από το ευρώ, μην αποδέχεστε αυτό, όχι θυσίες για τον λαό, άδικα τα μέτρα, έχοντας ως δεδομένο ότι κάποιοι άλλοι, αυτοί που είχαν την ατυχία να κυβερνούν ή αυτοί έχουν μεγαλύτερη συνείδηση ευθύνης, θα πάρουν τη δύσκολη απόφαση".
Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "δεν έχουμε δημοκρατία των δημοσκοπήσεων, έχουμε δημοκρατία των πολιτών και των θεσμών", ενώ ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απάντησε: "Δεν μπαίνω σε αυτές τις συζητήσεις. Είμαι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών… Θέματα κομματικά, πολιτικά, εκλογικά δεν με απασχολούν τώρα, θα έρθει η ώρα τους".
"Είμαι πολύ αφοσιωμένος σε αυτό που κάνω στο όνομα όλων των Ελλήνων. Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, θέλει σοβαρότητα, συναίνεση και δουλειά δουλειά δουλειά" κατέληξε.