Η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, με όχημα τη νέα χρηματοδοτική συμφωνία, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας είχαν σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ. Σε προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση του Ελληνικού, η διαχείριση των απορριμμάτων, το πρόγραμμα "Ήλιος" και οι αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων.
Η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, με όχημα τη νέα χρηματοδοτική συμφωνία, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας είχαν σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ.
Τον κ. Χόιερ συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εργαλείων και των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας.
Ο υπουργός κ. Δήμας υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, πρέπει τώρα να δοθεί έμφαση στην τόνωση της αγοράς και στην προώθηση συγκεκριμένων έργων και μέτρων που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Συνάντηση με τον Βέρνερ Χόιερ είχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Με φόντο τις συζητήσεις για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει "πακέτο" παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα που αφορά:
Στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ελληνικού
Στη διαχείριση απορριμμάτων
Στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ
Στην αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ-ΕΛΠΕ
Στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το Κτηματολόγιο και τα ηλεκτρικά δίκτυα.
Όσον αφορά στα λιμάνια, με δεδομένο ότι στο νέο μνημόνιο είναι σαφής η απαίτηση για προσδιορισμό της κατάλληλης πολιτικής για τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ ως τον Μάιο και η καθιέρωση ρυθμιστικών αρχών έως τον Σεπτέμβριο, έχει μεταβιβαστεί ήδη στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου το 23,1% των μετοχών και έπεται συνέχεια.
Ωστόσο, η προσπάθεια για έξοδο από το τούνελ της ύφεσης θα γίνει σε επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον, όπως προκύπτει από τις νεότερες προβλέψεις της Κομισιόν. Η Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα έχει ύφεση 0,3% αντί ανάπτυξης 0,5%. Όσον αφορά, δε, στην Ελλάδα η ύφεση θα φτάσει στο 4,4% αντί 2,8%, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται αποπληθωρισμός 0,5%. Προβληματισμό προκαλεί και η εκτός προβλέψεων αύξηση κατά 13% των διεθνών τιμών του πετρελαίου μέσα σε λίγους μήνες.