Οι απαξιωτικές αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για αναβλητικότητα και καθυστερήσεις της Ελλάδας στο θέμα της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων προκάλεσε... Ελληνογερμανικό πόλεμο δηλώσεων. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης χθες απάντησε στον κ. Ρέσλερ, ο οποίος σήμερα επέμεινε στις δηλώσεις του.
Οι απαξιωτικές αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για αναβλητικότητα και καθυστερήσεις της Ελλάδας στο θέμα της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων προκάλεσε… Ελληνογερμανικό πόλεμο δηλώσεων.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδη, σε οργισμένο ύφος απάντησε χθες, μέσω του κεντρικού δελτίου του MEGA, ότι "δεν έχουμε καμία συζήτηση και διαψεύδω τον κ. Ρέσλερ ότι συζητήσαμε ποτέ για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Δεν έχει καμιά δουλειά με την ανταγωνιστικότητα ο κ. Ρέσλερ και την Ελλάδα. Η Ελλάδα συζητά το συγκεκριμένο θέμα αποκλειστικά με την Τρόικα και την Task Force και με κανέναν άλλον…. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, δεν μπαίνουμε στη λογική του λαϊκισμού και λυπάμαι πολύ που ο συνάδελφός μου ο κ. Ρέσλερ προέβη σε αυτή την απρέπεια".
Σε πιο χαμηλούς τόνους σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας επέμεινε στις αναφορές του και απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στη Γερμανία υποστηρίζει ότι το θέμα συζητήθηκε όχι μία, αλλά πολλές φορές με τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης. "Έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό στα πλαίσια μιας διάσκεψης που έγινε για το θέμα αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Το ίδιο θέμα το συζητήσαμε τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην Ελλάδα στη συζήτηση που έγινε εκεί και με επιχειρηματίες. Αυτό ήταν το θέμα, η ανταγωνιστικότητα. Σε μία επόμενη συνάντηση θα προσπαθήσω να το διευκρινίσω με τον κ. Χρυσοχοϊδη" δήλωσε ο κ. Ρέσλερ.
Να σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων κ. Καϊτέλ σε ομιλία του χθες τόνισε ότι "εμείς θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα αλλά στο τομέα αυτό όχι μόνο υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια αλλά και οι πρωτοβουλίες που υπάρχουν σε εξέλιξη κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς".
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδουν αυτές τις δηλώσεις του κ. Ρέσλερ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία. Όπως αναφέρουν, οι χθεσινές εκδηλώσεις στη Βαυαρία αποτελούν παραδοσιακά αφορμή για να λαϊκίσουν οι πολιτικοί όλων των κομμάτων, ο κ. Ρέσλερ αντιμετωπίζει μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα από τους αντιπάλους του που αντιδρούν στη βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ το κόμμα του έχει κατρακυλήσει δημοσκοπικά στο 1,5%. Συμπληρώνουν ότι μόλις χθες ο κ. Ρέσλερ αναγκάστηκε να ανακοινώσει μια αποτυχία του δικού του υπουργείου, την περικοπή 30% των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά και προσπάθησε να στρέψει αλλού τις εντυπώσεις.
"Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Ρέσλερ επειδή είναι αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων και αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν με 1,5%, επιχειρεί να στραφεί εναντίον της Ελλάδας για να είναι αρεστός στους πολίτες της Γερμανίας. Ε λοιπόν, αυτό είναι απαράδεκτο που κάνει" ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης.
Αιχμές και για τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος άφησε αιχμές και για ευθύνες της Ελλάδας που καθυστερούν τη δημιουργία της επενδυτικής τράπεζας, η οποία θα ήταν, όπως λένε οι Γερμανοί, αφετηρία για την εκπόνηση του νέου σχεδίου "Μάρσαλ".
Σε ενδιάμεση έκθεση του Γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, την οποία έχει στη διάθεσή του το MEGA, αναφέρεται ότι το θέμα της ανάπτυξης για το οποίο προσφέρθηκε να βοηθήσει η Γερμανία, δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο απαράδεκτο. Οι Γερμανοί δεν ξέρουν ούτε με ποιον θα πρέπει να συνομιλούν, όπως τονίζεται στην έκθεση.
"Συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία τράπεζα προώθησης επενδύσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων, οι συνομιλίες σε αυτό το θέμα προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο κατ' αρχήν υπεύθυνος οικονομολόγος που είχε ορίσει η ελληνική πλευρά το ενδιάμεσο διάστημα αποσύρθηκε. Το ποιοι είναι υπεύθυνοι για το θέμα αυτό αλλά και το ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής πλευράς παραμένουν ασαφή" επισημαίνεται στην έκθεση του γερμναικού υπουργείου Οικονομίας.
Κύκλοι του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη απαντούν ότι οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων είναι εμπροσθοβαρείς και τρέχουμε με μεγάλη ταχύτητα, επικαλούμενοι και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Φρανκφούρτη γι' αυτό το σκοπό. Ως δεύτερη απόδειξη επικαλούνται την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται και αυτό το ζήτημα.
"Είναι ελπιδοφόρο ότι ο κ. Ρέσλερ ασχολείται με τη δημιουργία Επενδυτικής τράπεζας στη χώρα μας. Ελπίζουμε το ρητορικό ενδιαφέρον του κ. Ρέσλερ και άλλων εταίρων μας στην ΕΕ να μετατραπεί σε πράξη για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία της Ελλάδας" αναφέρουν κύκλοι του υπουργού Ανάπτυξης.
Απαράδεκτο χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. "Αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν δείγμα πτώσης του πολιτισμού της συνύπαρξης στην Ευρώπη και δεν πρέπει να επαναληφθούν" υποστήριξε ο Μάρτιν Σουλτς.