Κατάλογο με λίστα πολιτικών και συγγενών τους που έχουν στείλει στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ ανακοίνωσε ότι παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής ο Ευ. Βενιζέλος, την ώρα που το όνομα του βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατ. ευρώ παραμένει άγνωστο, προκαλώντας οργή στους συναδέλφους του.
Κατάλογο με λίστα πολιτικών και συγγενών τους, που έχουν στείλει σε ξένες τράπεζες ποσά μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την ώρα που το όνομα του βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ παραμένει άγνωστο.
Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του έχουν στα χέρια τους όλες τις σχετικές περιπτώσεις και αυτές θα δημοσιοποιηθούν μόλις διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η εξαγωγή των χρημάτων.
"Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς πολιτικών προσώπων, που έχουν εμβάσματα προς το εξωτερικό μεγαλύτερα των 100.000 το 2011, τα ονόματα αυτά θα οριστικοποιηθούν μέσα στην ημέρα και θα δωθούν στον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου του Πόθεν Έσχες και αντιπρόεδρο κ. Αργύρη προκειμένου να κληθούν οι αναφερόμενοι στην κατάσταση αυτή να δώσουν εξηγήσεις" είπε μιλώντας το πρωί στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Και πρόσθεσε: "Επειδή η κάθε περίπτωση από αυτές, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, μπορεί κάποιος να ασχολείται, κάποιο μέλος της οικογένειας, να έχει εμπορικές συναλλαγές, να είναι απολύτως αθώες και ανώδυνες αυτές οι μεταβιβάσεις στο εξωτερικό, μπορεί κάποιος άλλος να είχε ένα πρόβλημα υγείας, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να γίνει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση, άμεσα ή έμμεσα, πριν προηγηθεί αυτή η φάση της ακρόασης από την Επιτροπή Ελέγχου του Πόθεν Έσχες η οποία φαντάζομαι μπορεί να διαρκέσει μια, δυο μέρες. Τα πολιτικά πρόσωπα και η περί τα πολιτικά πρόσωπα συγγενείς, ας ξεκινήσουν αυτό το κίνημα επιστροφής καταθέσεων".
Κατά πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα πρόσωπα που έχουν στείλει σε ξένες τράπεζες ποσά μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ είναι στην πλειονότητά τους πρώην βουλευτές, ανάμεσά τους ωστόσο υπάρχουν και εν ενεργεία.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της επιτροπής Πόθεν Έσχες κ. Βαγγέλης Αργύρης δηλώνει ότι με βάση τους πρώτους ελέγχους των στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές προκύπτουν εμβάσματα της τάξης των 100 ή 200 χιλιάδων ευρώ μέσα στο 2011, τα οποία όμως φαίνεται να είναι νόμιμα διότι έχουν να κάνουν κυρίως με επιχειρηματική δραστηριότητα συζύγων ή συγγενικών προσώπων βουλευτών. Σε ό,τι αφορά όμως την περίπτωση του βουλευτή που "φυγάδευσε" 1 εκατομμυριο, ο κ. Αργύρης δηλώνει άγνοια βάσει των στοιχείων.
Παρέμβαση Φ.Πετσάλνικου στο MEGA
Το γεγονός ότι ο εν λόγω βουλευτής "κρύβεται" προκαλεί οργή στο Κοινοβούλιο, καθώς συνάδελφοί του κρίνουν ότι έτσι κρατά σε ομηρία το σύνολο σχεδόν των βουλευτών, που βρίσκονται υπόλογοι απέναντι στους πολίτες και ακόμη περισσότερο στους ψηφοφόρους τους.
Σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο Φίλιππος Πετσάλνικος είπε ότι στη Βουλή περιμένουν την ολοκληρωση της έρευνας από το υπουργείο Οικονομικών και μόλις έχουν τα στοιχεία, η επιτροπή ελέγχου Πόθεν Έσχες θα πρέπει να καλέσει για να δοθούν απαραίτητες διευκρινίσεις και στοιχεία, τονίζοντας ότι αυτή "πρέπει να είναι μια απόλυτα έγκυρη και θεσμική διαδικασία".
Ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, επανέλαβε τη θέση του ότι για τα πολιτικά πρόσωπα δεν ισχύει μόνο το νόμιμο αλλά και το ηθικό και είπε ότι το όνομα του βουλευτή "δεν υπάρχει λόγος να μείνει στο σκοτάδι γιατί με αυτόν το τρόπο θα πλανάται πάνω και από τους 300 βουελυτές η υποψία". Τόνισε, δε, ότι η όλη υπόθεση θα είχε διευκολυνθεί εάν είχε μιλήσει ο ίδιος ο βουλευτής, από τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Νικολούδης μιλά για καθ' όλα νόμιμη διαδικασία σε ό,τι αφορά το 1 εκατομμύριο ευρώ.
"Πυρ και μανία" με τον βουλευτή
Το περιστατικό έχει προκαλέσει οργή και στη Νέα Δημοκρατία, με τον Γιάννη Μιχελάκη να δηλώνει ότι ο βουλευτής του ενός εκατομμυρίου οφείλει αμέσως να παραιτηθεί. "Από τους πολιτικούς σήμερα δεν ζητείται απλώς η νομιμότητα. Ζητείται το παράδειγμα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά στέλνει λάθος μήνυμα. Όποιος ή όποια και αν είναι, οφείλει να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
"Έχω ακούσει, σας διαβεβαιώνω κ. πρόεδρε, 25 διαφορετικά πρόσωπα. Είναι ο τάδε, είναι η τάδε, είναι του τάδε κόμματος, είναι του τάδε κόμματος. Αυτό λοιπόν νομίζω ότι στην ουσία ναρκοθετεί τον κοινοβουλευτισμό. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Εάν μεν έχουν κατατεθεί στο πόθεν έσχες, δια των πόθεν έσχες εσείς μπορείτε να το βρείτε. Δεν χρειάζεται ο κ. εισαγγελέας να μας το πει, είναι τεράστιο θέμα. Όσο αυτό το πράγμα καρκινοβατεί, όσο το βάζουμε στις καλένδες, τόσο γίνεται κουβέντα στο καφενείο. Και πάμε σε εκλογές…", επισήμανε το πρωί στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
"Χαίρομαι που ακούω για το νόμιμο της διαδικασίας, αλλά ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Δεν μπορεί η πολιτική ζωή του τόπου να παίζει το παιχνίδι ποιος είναι ο εκατομμυριούχος 3-4 μέρες τώρα και επιπλέον να πω ότι αυτά που είπε ο υπουργός έπρεπε να είχαν γίνει χθες, όχι μόνο για τον ένα, ή για τους 300, αλλά για τους πολλούς. Για επιφανή πρόσωπα του δημόσιου βίου, όχι μόνο για τους 300", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
75 βουλευτές, με πρωτοβουλία του Απόστολου Κακλαμάνη, κατέθεσαν πρόταση νόμου για διεύρυνση της δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες και σε άλλους πολίτες, πλην των πολιτικών, και λεπτομερέστερη διερεύνηση του τρόπου απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων.
Την άμεση δημοσιοποίηση του ονόματος του βουλευτή ζήτησε με επιστολή της προς τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη η τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.
"Κοροϊδία καταντάει το παιχνίδι με τις λίστες ονομάτων βουλευτών που μετέφεραν καταθέσεις στο εξωτερικό κατά την περίοδο της κρίσης. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των στοιχείων για να σταματήσει η κατασυκοφάντηση και η σπέκουλα εναντίον του συνόλου των πολιτικών" τονίζει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.