Να συναντήσει εκτάκτως την Τετάρτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες τον Λουκά Παπαδήμο ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ώστε να συζητήσουν για την εφαρμογή των νέων μέτρων, αλλά και την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο Ζοζέ Μπαρόζο επιχείρησε να στείλει μήνυμα ότι το πακέτο των 130 δισ. ευρώ μπορεί να αποδώσει.
Να συναντήσει εκτάκτως την Τετάρτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες τον Λουκά Παπαδήμο ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Η συνάντηση Μπαρόζο – Παπαδήμου θα έχει ως αντικείμενο τα προαπαιτούμενα για το δάνειο, αλλά και το πώς θα ενισχυθούν οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κυρίως μέσω των κοινοτικών κονδυλίων, αφού κατά γενική ομολογία όλες οι έως τώρα εκτιμήσεις για την ένταση της ύφεσης και της ανεργίας έχουν πέσει έξω.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Kομισιόν Πία Αρεκίλντε, οι δύο άνδρες είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία συμφωνήθηκε η συνάντηση, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι κοινοτικοί επίτροποι για την Οικονομία, Όλι Ρεν, για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ και για τον Προϋπολογισμό Γιάνος Λεβαντόβσκι.
Ταυτόχρονα, ο Ζοζέ Μπαρόζο επιχείρησε να στείλει μήνυμα ότι το πακέτο των 130 δισ. ευρώ μπορεί να αποδώσει, απευθυνόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει έτσι κι αλλιώς.
"Πιστεύω -είπε- ότι μπορεί να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να λέει ότι δεν θα γίνει ποτέ. Ορισμένα από τα σχόλια που άκουσα για την Ελλάδα πρόσφατα απορρέουν από πολιτιστική προκατάληψη. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ό,τι και οι άλλοι. Γιατί; Θα ήθελα να το καταλάβω! Υπάρχει κάποιου είδους κατωτετρότητα; Δεν νομίζω. Υπάρχει πρόβλημα στην αναμόρφωση του συστήματος και αυτός είναι ο σκοπός μας. Να βοηθάμε τις χώρες να αναμορφώνουν τα συστήματά τους. Αυτό είναι το θέμα".
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος για μια ακόμα φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, έστελνε μήνυμα στα πολιτικά κόμματα επισημαίνοντας ότι εάν ο μετεκλογικός συσχετισμός δυνάμεων δεν ευνοεί την εφαρμογή του νέου Μνημονίου, η χρηματοδότηση θα σταματήσει!
Ενότητα και επιμονή ζήτησε από την πλευρά του ο Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι η επώδυνη προσαρμογή που είναι αποτέλεσμα του μη βιώσιμου ελληνικού μοντέλου, είναι αναγκαία για τη μελλοντική ανάπτυξη. Μιλώντας στην "De Morgen" ο επίτροπος επισήμανε: "Η Ελλάδα πρέπει να επιστρατεύσει μια ενότητα και μια επιμονή που απουσίαζαν για πολύ καιρό. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα δικαιούται να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Επιτροπής και των άλλων κρατών-μελών".
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη, ξεκαθάρισε ότι η σταθεροποίηση της Ελλάδας είναι προαπαιτούμενο για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. "Μια διάλυση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκαύτωμα, για αυτό είναι σκόπιμο να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, προκειμένου, επιπλέον, να σταματήσουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ. Μόνο έτσι προστατεύουμε τον εαυτό μας" ανέφερε στην εφημερίδα "Bild".
Εν όψει του Eurogroup και της συνόδου κορυφής, όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για το ασταθές διεθνές οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η ελληνική οικονομία επιχειρεί να ανακάμψει.