Ασφαλή και αποτελεσματικά είναι τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης, επισημαίνει ο ΕΟΦ. "Θα προχωρήσουμε γιατί είναι κυβερνητική απόφαση, μνημονιακή υποχρεώση και ένα πολύ σημαντικό μέτρο" λέει ο υπουργός Υγείας. Η Βουλή ψηφίζει την Τετάρτη τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς των φαρμάκων.
Ασφαλή και αποτελεσματικά είναι τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης, επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας τόνισε ότι τα 56 φαρμακευτικά εργοστάσια και οι περίπου 150 φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα ελέγχονται τακτικά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Όπου κι αν παράγεται το γενόσημο φάρμακο, είτε είναι στην Ινδία, είτε στο Πακιστάν, είτε στις ΗΠΑ είτε στον Καναδά, για να εισαχθεί στην Ευρώπη πρέπει το εργοστάσιο να έχει ελεγχθεί από εκπροσώπους επιθεωρητές της ΕΕ, κλιμάκια στα οποία συμμετέχει και ο ΕΟΦ" είπε ο κ. Τούντας. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ακόμη κι αν έχουν δοθεί άδεια πιστοποίησης, συνεχίζουν να γίνονται περιοδικοί έλεγχοι.
Στην ανάγκη εφαρμογής του μέτρου των γενοσήμων και την αύξηση της χρήσης τους από το 18% στο 30% μέσα στο 2012, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
"Θα προχωρήσουμε γιατί είναι κυβερνητική απόφαση. Είναι μνημονιακή υποχρεώση και ένα πολύ σημαντικό μέτρο το οποίο εξοικονομεί πόρους και δεν έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία" τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Αναφερόμενος στον θόρυβο που έχει προκληθεί σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκαϊ, έκανε λόγο για "τεράστια και επικίνδυνη υπερβολή" από πλευράς μερίδας γιατρών που διατηρούν "συγκεκριμένες σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες".
Απαντώντας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε: "Καταφεύγουν στη γνωστή τακτική των ύβρεων και των συκοφαντιών εναντίον του ιατρικού κόσμου αναδεικνύοντας τις παθογένειες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς, για να δικαιολογήσουν τη βαρβαρότητα των μέτρων με τις νέες ρυθμίσεις που φέρνουν".
Η Βουλή ψηφίζει τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς των φαρμάκων την Τετάρτη. Την ίδια μέρα οι γιατροί έχουν εξαγγείλει πανιατρική απεργία και αποχή από τα καθήκοντά τους αντιδρώντας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ενώ από Πέμπτη οι φαρμακοποιοί Αττικης, Πειραιά και Αχαϊας κόβουν την πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων που τα χρέη τους ξεπερνούν τους τρεις μήνες.
Λίγες ώρες ωστόσο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόικα για το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλο να μιλά για πρόταση να μπει πλαφόν στον αριθμό των ωρών που μπορεί να δουλεύει ένας φαρμακοποιός.
Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία, που προκαλεί την έντονη αντίδραση των γιατρών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας, επισημαίνει ότι θα αρχίσει να ισχύει από τον Απρίλιο, αρχικά για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες και εφόσον μετά από μερικούς μήνες το μέτρο αποδώσει, τότε η εφαρμογή του θα γενικευθεί.