Την απαιτούμενη πράξη για τη μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και το νέο καθεστώς των συμβάσεων εξέδωσε την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο. Για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται αναδρομική ισχύς, από τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε το νέο μνημόνιο.
Την απαιτούμενη πράξη για τη μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και το νέο καθεστώς των συμβάσεων εξέδωσε την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο, ενώ το βράδυ γίνεται η ψηφοφορία στη Βουλή για την αναδρομική μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται αναδρομική ισχύς, από τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε το νέο μνημόνιο.
Σύμφωνα με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου, επιβάλλεται άμεσα και με μονομερή απόφαση του εργοδότη μείωση των κατωτάτων ορίων των μισθών κατά 22%, στα 586 ευρώ.
Υποχρεωτική ισχύ θα έχουν και οι μειώσεις μισθών κατά 32% στους νέους ηλικίας έως 25 ετών.
Οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ ήδη 24 μήνες λήγουν υποχρεωτικά στις 14/2/2013, ενώ όσες έχουν μικρότερη ισχύ λήγουν με τη συμπλήρωση 3 ετών από την ημερομηνία έναρξής τους, εκτός αν καταγγελθούν νωρίτερα.
Αναφορικά με τις κλαδικές συμβάσεις, μετά την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας διασώζονται ο βασικός (εισαγωγικός) μισθός του κλάδου, το επίδομα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας. Δηλαδή, ο εργοδότης με μονομερή απόφαση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου μπορεί να μειώσει τον μισθό στο επίπεδο του βασικού κλιμακίου της συλλογικής σύμβασης, αφού αφαιρέσει όλα τα άλλα επιδόματα.
Οι όροι αυτοί καταργούνται, όμως, αν υπογραφεί νέα συλλογική ή ατομική σύμβαση εργασίας. Δηλαδή, εάν εργοδότης και εργαζόμενος συμφωνήσουν σε μείωση του μισθού, ακόμα και κάτω από τις αποδοχές που προβλέπει η κλαδική σύμβαση.
Για να μην εφαρμοστουν άμεσα οι σαρρωτικες αυτές αλλαγές δίνεται η δυνατότητα να διατηρηθούν ο κλαδικός μισθός και τα 4 επιδόματα έως τις 14 Μαϊου, δηλαδή 3 μήνες μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου. Έτσι εξηγείται πιθανότατα και η έκκληση του Γιώργου Κουτρουμάνη προς τους κοινωνικούς εταίρους να υπογράψουν όσες νέες κλαδικές συμβάσεις προλάβουν, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη μείωση των μισθών.
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, από τις πληρωμές του ερχόμενου Μαϊου θα αρχίσει και η παρακράτηση των μειώσεων στις κύριες και επικουρικές, οι οποίες θα υπολογιστούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο και θα γίνουν σε 8 ισόποσες δόσεις.
Οι περικοπές στις κύριες συντάξεις θα είναι 12% για το ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ και οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα είναι από 12 έως 204 ευρώ.
Για τις επικουρικές οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές. Οι τελικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι:
Συντάξεις από 200 έως 250 ευρώ θα μειωθούν κατά 10% (προϋπόθεση μετά την περικοπή η σύνταξη να μην πέφτει κάτω από τα 200 ευρώ)
Συντάξεις από 251 έως τα 300 ευρώ θα μειωθούν 15% (προϋπόθεση μετά την περικοπή η σύνταξη να μην πέφτει κάτω από τα 225 ευρώ)
Συντάξεις από τα 301 ευρώ και πανω θα μειωθούν 20% (προϋπόθεση μετά την περικοπή η σύνταξη να μην πέφτει κάτω από τα 255 ευρώ).