Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Λ. Παπαδήμος προκειμένου να συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει μαζί τους την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Λ. Παπαδήμος προκειμένου να συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει μαζί τους την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει στο φάκελο του τις οριστικές ρυθμίσεις για τις περικοπές μισθών – συντάξεων και τις αλλαγές στο πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων.
Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δύο 24ωρα πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, αποφασίστηκε η μείωση κατά 22% των κατώτερων μισθών από τις 14 Φεβρουαρίου, ο χρονικός περιορισμός των κλαδικών συμβάσεων, η τροποποίηση του πλαισίου της Διαιτησίας, το "πάγωμα" των μισθών μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία στο 10%, καθώς και η κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. Με τηn ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου μειώνονται επίσης κατά 12% οι κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.300 ευρώ και από 10 έως 20% οι επικουρικές συντάξεις.
"Η συζήτηση για την Ελλάδα περιορίζεται στη λιτότητα. Πολύ συχνά λοιπόν ο κόσμος στην Ελλάδα τουλάχιστον θεωρεί ότι η Κομισιον, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ λαμβάνουν τα σκληρά μέτρα. Η Κομισιόν όμως συμπληρώνει αυτή τη δράση με πολλές θετικές δράσεις για ανάπτυξη και άμβλυνση των κοινωνικών επιπτώσεων λόγω ορισμένων επώδυνων μεταρρυθμίσεων. Αυτό όμως δεν φαίνεται τόσο ξεκάθαρα στον πολιτικό διάλογο", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Την ίδια στιγμή προκαλούσε αίσθηση η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξόδου κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη, λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από το γερμανικό Κοινοβούλιο του νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.
Ο Β. Σόιμπλε μίλησε ανοιχτά για έξοδο χώρας από την ευρωζώνη και πρόσθεσε: "Εάν κάποια χώρα αποφασίσει να φύγει από την Ευρωζώνη, θα είναι κάτι που θα μας στεναχωρήσει αλλά θα πρέπει να το σεβαστούμε".
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των κομμάτων της Αριστεράς, από τη Βουλή λέγοντας: "Προτείνετε στον ελληνικό λαό τι; Την έξοδο από το ευρώ, την έξοδο από την ευρωζώνη, την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα τη δραχμή, τη δραστική μείωση κατά 60% – 70% μισθών και συντάξεων, την καταστροφή της εθνικής οικονομίας το αδιέξοδο. Δεν έχετε να προτείνετε τίποτα άλλο, τι θα γίνει στις 14 Μαρτίου, στις 20 Μαρτίου πως θα πληρωθούν όχι τα τοκοχρεωλύσια, αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις. Τα ερωτήματα είναι απλά".
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους δεν μπορούν να ζήσουν με 400 – 500 ευρώ μισθό και χωρίς δικαιώματα. Καμία συζήτηση για το πως θα καταδικάσουν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και τη στυγνή εκμετάλλευση για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων".
"Με 'fast track' διαδικασίες μειώνονται δραματικά οι ήδη χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, μετατρέπονται οι συντάξεις σε "φιλοδωρήματα", διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις και συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο ο,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ