Διευκρινίσεις Γιούνκερ περί ορισμού επιτρόπου για την Ελλάδα. Σημείωσε ότι δεν εννοεί τοποτηρητή αλλά επίτροπο-συντονιστή. "Όχι" από Μπαρόζο και Παπαδήμο. Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ έστειλε μήνυμα στους Έλληνες ότι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν περικοπές και οικονομίες.
Διευκρινίσεις επί της πρότασής του περί ορισμού επιτρόπου για την Ελλάδα έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι δεν εννοεί τοποτηρητή αλλά επίτροπο-συντονιστή.
"Εγώ είμαι αντίθετος με την ιδέα αποστολής επιτρόπου λιτότητας -Σπαρ κομισάρ στα γερμανικά, δεν υπάρχει αντίστοιχο σε άλλες γλώσσες- στην Ελλάδα" δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και διευκρίνισε: "Αυτό που πρότεινα χθες είναι να διοριστεί ένας επίτροπος μέσα στην Κομισιόν που θα ασχολείται πρωτίστως με την πολιτική ανάπτυξης προς χάριν της Ελλάδας, γιατί τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, σοβαρά και η απελπισία του ελληνικού λαού είναι αυτή τη στιγμή ανησυχητική ώστε πρέπει να αποδείξουμε ότι ένας επίτροπος ασχολείται αποκλειστικά με την αναπτυξιακή πολιτική προς όφελος της Ελλάδας".
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ έστειλε μήνυμα στους Έλληνες ότι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν περικοπές και οικονομίες, τονίζοντας πάντως ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ροή κονδυλίων στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
"Η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, του οποίου ένα μεγάλο μέρος υποφέρει και ορισμένοι, μάλιστα, πάρα πολύ… δεν μπορεί να είναι παρά η επανάληψη από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι πρέπει να κάνουν οικονομίες, να αποταμιεύουν, να γίνουν περικοπές, όλα αυτά πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν με τον πιο λογικό τρόπο" είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Και πρόσθεσε: "Είναι προφανές ότι μια ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης για την Ελλάδα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Πρέπει να γίνουν όλα όσα πρέπει για να ενεργοποιηθούν όλα τα μέσα, οικονομικά και τεχνικά, ώστε αν μπορώ να το πω, να δοθεί πάλι ώθηση στην ελληνική ανάπτυξη κι έτσι η ευρωπαϊκή πολιτική να μην περιοριστεί σε ένα σχέδιο μέτρων πειθαρχίας, που είναι συχνά επίπονα για τον ελληνικό λαό".
Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος ότι "αυτή τη φορά και μετά από τόσες συσκέψεις και μαθήματα παιδαγωγικού χαρακτήρα, η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή θα υλοποιήσουν ικανοποιητικά τις υποχρεώσεις που έχουν αποδεχθεί οι ελληνικές αρχές".
Ανοιχτή διαφοροποίηση Μπαρόζο
Αντίθετος με την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον επίτροπο εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Λουκά Παπαδήμο.
Κληθείς να τοποθετηθεί επί της πρότασης Γιούνκερ για "έναν επίτροπο ανασυγκρότησης για να επιβλέπει την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα και ανάπτυξη", ο κ. Μπαρόζο είπε ότι απάντησε το πρωί και έδωσε τον λόγο στον κ. Παπαδήμο, επανήλθε ωστόσο στη συνέχεια και τόνισε ότι είναι "ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι κάποιος εκτός Ελλάδας θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας".
"Καμία λύση δεν μπορεί να βρεθεί έξω απ'την Ελλάδα. Εμείς εδώ είμαστε απ' έξω για να στηρίξουμε την Ελλάδα. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι κάποιος εκτός Ελλάδας θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που η Ελλάδα κάνει υπό τους δημοκρατικούς της θεσμούς θα φέρουν την επιτυχία. Η κυριότητα του προγράμματος είναι σημασίας και αυτό που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε -η Κομισιόν, το Eurogroup και οι υπόλοιποι- είναι ότι στηρίζουμε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η θέση της Αθήνας
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: "Το νέο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές και στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε τη στήριξη της Κομισιόν, τους επιτρόπους τους ίδιους και τις υπηρεσίες τους και θεωρώ ότι αυτό είναι αρκετό. Η δική μας δουλειά, δηλαδή, με τη συνεργασία των επιτρόπων για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος".
Τι λένε στο Βερολίνο
Στον αντίποδα, θετικής υποδοχής φαίνεται πως έτυχε η πρόταση Γιούνκερ στο Βερολίνο. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA Παντελής Βαλασόπουλος, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι η Γερμανία είναι κατ' αρχήν συμφωνή για ορισμό επιτρόπου για θέματα Ελλάδας, τόνισε ωστόσο ότι αυτό πρέπει να το κάνει η Κομισιόν.