Υπερψηφίστηκαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Βουλή και οι τελευταίες ρυθμίσεις του νέου μνημονίου, και κυρίως η επίμαχη διάταξη για το νέο καθεστώς στα φάρμακα. Το νομοσχέδιο ψήφισαν 213 βουλευτές, 58 το καταψήφισαν και 12 δήλωσαν παρόντες.
Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων που αφορούν κυρίως στα γενόσημα φάρμακα, ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων προωθεί μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και της υπερσυνταγογράφησης. Το νομοσχέδιο ψήφισαν 213 βουλευτές, 58 το καταψήφισαν και 12 δήλωσαν παρόντες.
"Δηλώνουμε όλοι μας εμείς και οι πέντε υπουργοί των δυο υπουργείων Υγείας και Εργασίας, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, είμαστε υπερήφανοι για όσα κάναμε, αλλά θα συνεχίσουμε, η χώρα δεν θα γονατίσει", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε πρωτοφανή πόλεμο συμφερόντων για να μην καθιερωθούν τα φθηνότερα αντίγραφα φαρμάκων -με την αυξημένη χρήση των οποίων το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη και να βάλει τέλος στην υπερσυνταγογράφηση- ενώ χαρακτήρισε λασπολόγους όσους υποστηρίζουν ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς.
"Χθες είχα ένα e-mail από το νοσοκομείο της Λουκέρνης, από Έλληνα γιατρό εκεί, ο οποίος με συγχαίρει για τον αγώνα που δίνει το Υπουργείο Υγείας και μου δηλώνει ότι στην Ελβετία, χώρα παραγωγό φαρμάκων, όπως ξέρουν οι γιατροί, το 90% των φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί είναι γενόσημα" είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Και πρόσθεσε: "Συγχαρητήρια, κυρίες και κύριοι εκτός αιθούσης ευρισκόμενοι, λασπολόγοι. Η αλήθεια είναι απέναντι σας. Θα συναντηθείτε με αυτήν και τις επόμενες ημέρες και εκτός Βουλής. Ένα είναι το δεδομένο: Εμείς δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα πόντο, γιατί έχουμε δίκιο. Και θα αποδειχθεί αυτό και στον πιο δύσπιστό, αλλά ειλικρινών προθέσεων, πολίτη. Γενόσημα, λοιπόν. Με τι στόχο εμείς; Η Ελβετία με 90%, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 85%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 80%, η Γερμανία κοντά στο 80%. Αυτές είναι χώρες που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα".
Με σταθερά σκληρή γλώσσα, ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε ότι "βγαίνουν γιατροί με πτυχία Ιατρικής στα ΜΜΕ και λένε 'θα πεθάνουν οι άνθρωποι, οδηγούνται στις ΜΕΘ σωρηδόν' ". "Σοβαρά; Και γιατί αυτό δεν έχει καταγγελθεί στον ΕΟΦ; Και πως το ξέρει ο κ. καθηγητής 'Χ'; Και ποιος του είπε να πάει σε αυτό το κανάλι να τα πει αυτά, ποιος τον καθοδήγησε; Γιατί αυτό που ξέρει ο καθηγητής 'Ξ', δεν το ξέρει ο ΕΟΦ;" τόνισε ο υπουργός.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
"Γιατί είναι καλή μια ουσία όταν έρχεται από την Ινδία και πηγαίνει σε πρωτότυπο και είναι κακή όταν προέρχεται πάλι από την Ινδία και πηγαίνει σε γενόσημο; Και ακόμη, ποιος σας τα λέει, αυτά, κυρίες και κύριοι βουλευτές; Ποιον κοροϊδεύουν; Και ακόμη, δεν ξέρει κανείς στην αίθουσα αυτή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων; Αναγκαστήκαμε και βγάλαμε σποτ στην τηλεόραση, ο ΕΟΦ το έβγαλε, για να πούμε το αυτονόητο, ότι για κάθε φάρμακο, του οποίου η παραγωγή γίνεται παντού στον πλανήτη και κυκλοφορεί στην ΕΕ, ελέγχεται η εγκατάσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και υπάρχει πιστοποίηση. Και από κει και πέρα, ελέγχεται και από τον ΕΟΦ, αν πρόκειται για την Ελλάδα και προεγκριτικά και μετεγκριτικά" είπε.
Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να τιμολογούνται στο εξής στο 40% της αξίας των πρωτοτύπων τα γενόσημα φάρμακα προκειμένου να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Μέχρι σήμερα, όταν τελείωνε η πατέντα τους, τα πρώτότυπα φάρμακα μειώνονταν, το πολύ ως 18%, με αποτέλεσμα οι τιμές και των ελληνικών γενοσήμων φαρμάκων να είναι υψηλές. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση μελετά, την παροχή οικονομικών και φορολογικών κινήτρων στις φαρμακευτικές εταιρίες, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων.
Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που διαφωνούν ενώ οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται σε "λουκέτο" από την ερχόμενη Τρίτη.
Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του μιλάει για αθρόα εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικά έως και επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών.