Για γραφειοκρατία και για αδιαφορία ορισμένων παραγόντων που εμποδίζει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μίλησε πάλι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της ιεραρχίας.
Για γραφειοκρατία και για αδιαφορία ορισμένων παραγόντων που εμποδίζει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μίλησε πάλι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της ιεραρχίας, όπου βασικό θέμα ήταν οι συνέπειες της κρίσης και η αντιμετώπισή της από την Εκκλησία.
"Το γενικότερο κλίμα ήταν αδιάφορο, μία δαιμονιώδης γραφειοκρατία και ο παραγοντισμός ασήμαντων λειτουργών που μάλλον δυσκολεύουν παρά εξυπηρετούν, έκαμαν τις προσπάθειες αναποτελεσματικές" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.
Την περασμένη Κυριακή, μετά τη λειτουργία στον Άγιο Διονύσιο, ο Αρχιεπίσκοπος είχε κάνει πάλι λόγο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ν ασημειωθεί ότι πολλά είναι τα ακίνητα της Εκκλησίας που έχουν δεσμευθεί, αν και ανήκουν στην κυριότητά της, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όπως είναι η περιοχή της Μονής Πεντέλης όπου η Εκκλησία επιθυμεί να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο.
Ο μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έκανε μακροσκελή εισήγηση για την οικονομική κρίση ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά στις δεσμευμένες εκτάσεις όπως στην περιοχή Βουλιαγμένης συνολικής επιφάνειας 603.263,68 τ.μ. με συνολική αντικειμενική αξία 347.739.914,40 ευρώ. Στην περιοχή των Αθηνών τα ακίνητα έχουν έκταση 16.314,52 τ.μ. με αντικειμενική αξία 32.234.881,25 ευρώ. Στην περιοχή Θεσσαλονίκης υπάρχουν ακίνητα συνολικής επιφάνειας 3.861,46 τ.μ. με αντικειμενική αξία 7.381.946,53 ευρώ.
Ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και πολλοί ιεράρχες υποστηρίζουν ότι εάν αυτά τα ακίνητα μπορούσαν να αποδεσμευθούν η Εκκλησία θα είχε την οικονομική άνεση που απαιτεί το φιλανθρωπικό της έργο το οποίο θα είχε αυξηθεί προς όφελος του λαού.