Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι τελικά ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με βάση την απόφαση που έλαβε το εθνικό συμβούλιο, το οποίο με ψηφοφορία είπε "όχι" στην υποψηφιότητα Παπουτσή, που δεν είχε καταθέσει κείμενο υπογραφών όπως προβλέπει το κατασταστικό.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι τελικά ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές που θα γίνουν την επόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με βάση την απόφαση που έλαβε το εθνικό συμβούλιο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε κείμενο με 189 υπογραφές, πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες που προβλέπει το καταστατικό, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής αυτοπροτάθηκε καταθέτοντας λίγο πριν λήξει η σχετική προθεσμία τη δική του αίτηση, χωρίς υπογραφές, και ζήτησε να εγκριθεί πολιτικά η υποψηφιότητά του.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που διήρκεσε 2 περίπου ώρες, ο κ. Παπουτσής ζήτησε τον λόγο και είπε ότι ζητά πολιτική νομιμοποίηση από το εθνικό συμβούλιο για να είναι υποψήφιος. Ακολούθησαν τοποθετήσεις στελεχών και στο τέλος τέθηκε στην κρίση των μελών, με ψηφοφορία, το εάν πρέπει ο κ. Παπουτσής να είναι υποψήφιος και υπέρ τάχθηκαν 12 από τα 375 μέλη του εθνικού συμβουλίου.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού Γ. Ανωμερίτης, υποψήφιος δήλωσε και ο Στέφανος Τζουμάκας, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ευχαρίστησε θερμά το εθνικό συμβούλιο για την "πολύ μεγάλη τιμή", δήλωσε ότι έχει "πλήρη συνείδηση" της ευθύνης που επωμίζεται, λέγοντας ότι "είναι μια ευθύνη συλλογική και η δράση μας θα είναι ομαδική". Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στον Χρήστο Παπουτσή, λέγοντας ότι "είχε την πολιτική παρρησία να παρουσιάσει την προγραμματική του πρόταση".
Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση ώστε η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί "σε μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής" και τόνισε πως ο στόχος είναι "η νίκη στις βουλευτικές εκλογές". Είπε στη συνέχεια πως έχει "πλήρη επίγνωση των ερευνών της κοινής γνώμης" και πως γνωρίζει "σε βάθος τι τραβάει το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε Έλληνας πολίτης" αλλά -όπως ανέφερε- "όλοι μαζί κάνουμε μια προσπάθεια, μια εθνική προσπάθεια να κρατήσουμε τη χώρα όρθια".
Δήλωση έκανε και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι επελέγη -όπως είπε- "το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ".
"Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, αντί της μεγάλης επιλογής που είχαμε υποχρέωση όλοι μας να κάνουμε, της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής προοπτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι" δήλωσε ο κ. Παπουτσής, σημειώνοντας ότι "τα διαδικαστικά τεχνάσματα επεκράτησαν της πολιτικής ουσίας" .
"Η διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ με αποκλεισμούς τόσο στον δημόσιο λόγο όσο και σε ό,τι αφορά στον πυρήνα αυτής της συγκυριακής συμμαχίας είναι δημοκρατικά διάτρητη και αμφισβητήσιμη από σήμερα. Χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θα παρακολουθήσουν αυτές τις μεθοδεύσεις" δήλωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Τσουμάκας.
Ολοκληρώθηκε η Εθνική Συνδιάσκεψη
Οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος τόνισε ότι η διαδικασία της ανάδειξης του νέου αρχηγού, με εκλογή από τη βάση, είναι "μια ευκαιρία ενεργοποίησης και προθέρμανσης του κόμματoς πριν τις εκλογές, μια ευκαιρία για να υπάρξει εξωστρέφεια", παρά τα προβλήματα", παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι "υπήρξαν πολλοί που το αμφισβήτησαν, που δεν θεώρησαν ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορούμε να προχωρήσουμε σ' αυτό το εγχείρημα".
Στην ομιλία του, ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε: "Στη νέα ηγεσία πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν αυθεντίες, δεν μπορεί κανείς μόνος του. Σε μια σύνθετη φάση της πολιτικής σε όλο τον κόσμο και εδώ, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί από μόνος του τις αλλαγές και την πορεία. Το διάδοχο ΠΑΣΟΚ ή θα είναι συλλογικό ή δεν θα υπάρξει".
Ο Πέτρος Ευθυμίου προτείνε στον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ "να ξεκαθαρίσει ότι η αποκατάσταση αρχίζει από τους ασθενέστερους, αλλά ότι σταματάμε τις οριζόντιες περικοπές εκεί που θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα ακουμπώντας στον εαυτό της, στην περηφάνεια και την αξιοπρέπεια του λαού της, δεν θα αφήσει σε κανέναν τη δυνατότητα να την αισθανθεί ποτέ χώρα εξαρτημένη, χώρα υποτελή".
Στο μεταξύ, μετά την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, υπέρ της υποψηφιότητας Βενιζέλου τάχθηκε σήμερα με δήλωσή του και ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος παράλληλα ζήτησε την τήρηση του καταστατικού σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφιοτήτων.