Τη δέσμευση και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των επτά κατηγορουμένων στην υπόθεση της απάτης - μαμούθ στο ΙΚΑ αποφάσισε σήμερα ο διοικητής του Ιδρύματος, μετά από σύσκεψη με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά που έχει υποστεί το Ίδρυμα από τη δράση του κυκλώματος.
Τη δέσμευση και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των επτά κατηγορουμένων στην υπόθεση της απάτης – μαμούθ στο ΙΚΑ αποφάσισε σήμερα ο διοικητής του Ιδρύματος, μετά από σύσκεψη με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά που έχει υποστεί το Ίδρυμα από τη δράση του κυκλώματος, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες φαίνεται ότι ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.
"Θα προβούμε στην άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας προκειμένου να επανέλθουν στο Ίδρυμα πόροι που έχουν κλαπεί από ακίνητη περιουσία, από αυτοκίνητα, απ' οτιδήποτε" δήλωσε στο MEGA ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Οι επτά κατηγορούμενοι, που τους βαρύνουν κατηγορίες για πέντε κακουργήματα, οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του ανακριτή, απ' όπου ζήτησαν και πήραν αναβολή για να απολογηθούν την Τετάρτη, ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν για τη δικογραφία, η οποία ξεπερνά τις 5.000 σελίδες.
Όσο προχωρούν οι έρευνες διαπιστώνονται οι τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωναν οι επίορκοι υπάλληλοι, των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν από το 2003 μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη του κυκλώματος επένδυαν ένα μεγάλο μέρος από το μαύρο χρήμα της απάτης σε πολυτελή ακίνητα.
Εκτός από την υπάλληλο που φέρεται εγκέφαλος του κυκλώματος και είχε χτίσει την πολυτελέστατη βίλα στον Βαρνάβα, άλλη μία κατηγορούμενη διέθετε ένα πανάκριβο ακίνητο στο Λαγονήσι, μια τριώροφη βίλα χτισμένη με πανάκριβα υλικά, με πισίνα, με θέα και κάμερες ασφαλείας παντού.
Έρευνες, όμως, για παράνομες δραστηριότητες υπαλλήλων γίνονται και σε άλλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αττική και στην περιφέρεια, καθώς μέχρι στιγμής σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων, πλαστών ασφαλίσεων με εικονικές δηλώσεις, παράνομης χορήγησης αναρρωτικών αδειών, παράνομης χορήγησης παροχών (έξοδα μετακινήσεων νεφροπαθών, δαπάνες λουτροθεραπείας κ.λπ.).
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος στο MEGA, η ζημία συνολικά για το Δημόσιο ενδέχεται να ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ. "Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει προκαλέσει ζημιά 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, τότε καταλαβαίνετε ότι η ζημιά μπορεί να είανι και 200 και 300 και 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οπότε, φαντάζεστε ότι τα πράγματα εξελίσσονται εφιαλτικά" είπε ο διοικητής του ΙΚΑ.
Για τον εντοπισμό και άλλων επίορκων υπαλλήλων του ΙΚΑ αλλά και για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, χρησιμοποιείται ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο παρακολουθεί τις πιστώσεις που κάνει το Ίδρυμα και αν διαπιστωθεί ότι ασφαλισμένοι εισπράττουν μεγάλα ποσά χωρίς να τα δικαιούνται, χτυπάει συναγερμός στην κεντρική υπηρεσία.