Δεν τίθεται θέμα αναβολής των παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπως έγινε σαφές μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των κρουσμάτων βίας εναντίον πολιτικών προσώπων.
Δεν τίθεται θέμα αναβολής των παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπως έγινε σαφές μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των κρουσμάτων βίας εναντίον πολιτικών προσώπων.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Α. Γιαννίτσης, Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης, Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης και Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος και Π. Καψής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα αναβολής των παρελάσεων δεν ετέθη από κανέναν υπουργό, ενώ ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση θα είναι παρούσα στο σύνολό της στις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να τονιστεί ο ενωτικός χαρακτήρας της εθνικής εορτής και να καταδικαστούν τόσο από τα πολιτικά κόμματα, όσο και από φορείς και τα ΜΜΕ τα αυξανόμενα κρούσματα βίας που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εναντίον πολιτικών και όχι μόνον.
Σε ανακοίνωση του Μαξίμου σημειώνεται χαρακτηριστικά πως στη διάρκεια της σύσκεψης "τονίστηκε ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας επιβάλλουν, παράλληλα με την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την εγρήγορση του συνόλου της κοινωνίας".
"Πολιτικές δυνάμεις, ΜΜΕ, εκπαιδευτικός κόσμος και κοινωνικοί φορείς πρέπει να συμβάλουν στην προστασία των πολιτών και των δημόσιων αγαθών, καθώς και στην αποτροπή πράξεων που πλήττουν τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, αποδοκιμάζοντας και απομονώνοντας όσους τις διαπράττουν" προστίθεται.
"Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε επίσης η διασφάλιση του ενωτικού χαρακτήρα των εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου, κατά τρόπο που να αναδεικνύει τη συλλογική μνήμη του έθνους και το σεβασμό της ιστορίας του" καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας, η οποία θα βρίσκεται σε ετοιμότητα με την παρουσία εισαγγελέων, χωρίς να υπάρχει ανοχή σε περίπτωση που εκδηλωθούν φαινόμενα βίας στις παρελάσεις.
Τα αυξανόμενα κρούσματα προπηλακισμών κατά πολιτικών, όπως πριν από λίγες ημέρες στη Ρόδο από εξοργισμένους πολίτες, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις στα κόμματα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο9, τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάθε δίκιο να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την κυβερνητική πολιτική, αλλά πρέπει να αποφύγουν ενέργειες προπηλακισμών και βίας και πρόσθεσε: "Κι επειδή ήδη διάφοροι έχουν αρχίσει να στήνουν ένα κλίμα πως ό,τι επεισόιο και διαμαρτυρία και κακό συμβεί για μια ακόμη φορά θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πω ότι εμείς είμαστε υπέρ των μαζικών, ειρηνικών, ενωτικών αγώνων και εναντίον των φαινομένων βίας και προπηλακισμών".
Ο Γιάννης Δημαράς σε ανακοίνωση του, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν το "παρών", ειρηνικά, στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο, καταγγέλλοντας ότι "την ώρα που οι συγκυβερνώντες υποστηρίζουν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας, πανικόβλητοι φοβικοί και απέναντι από την κοινωνία 'συσκέπτονται' για να βρουν τρόπους να κρυφτούν από τους πολίτες".