Αποδεσμεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά από εντολή του Eurogroup, τα πρώτα χρήματα από το πακέτο της βοήθειας για τη χώρα μας, τα οποία θα εκταμιευθούν στο σύνολό τους σε πολλές δόσεις.
Αποδεσμεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά από εντολή του Eurogroup, τα πρώτα χρήματα από το πακέτο της βοήθειας για τη χώρα μας, τα οποία θα εκταμιευθούν στο σύνολό τους σε πολλές δόσεις.
Πρόκειται για 39,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα 14,4 δισ. για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών Μαρτίου, Απριλίου και Μαϊου.
Σε 17 τριμηνιαίες δόσεις των 1,65 δισ. ευρώ η καθεμία αναμένεται να δοθεί και η βοήθεια ύψους 28 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, με τα 8,2 δισ. να καταβάλλονται το 2015, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος.
Ευρωπαίοι και ΔΝΤ αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δόσεις θα εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο, προκειμένου να ελέγχεται αυστηρά εάν η κυβέρνηση εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, από τα χρήματα της βοήθειας αναμένεται να δοθούν σε ιδιώτες 4 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 100 εκατομμύρια, φθάνοντας τα 5,9 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο βάρος συνεχίζει να προέρχεται από:
Τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χρωστούν 2,8 δισ.
Τα νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν 1,4 δισ. και
Τα υπουργεία που χρωστούν 658 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 182 εκατ. είναι χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που δεν έχουν αποδοθεί σε δικαιούχους.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το πρόγραμμα "μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, που δεν πρέπει να χαθεί" και τόνισε: "Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να κρατήσουν το momentum των εφαρμογών, προωθώντας τις προσπάθειες για προσαρμογή στις περιοχές της δημοσιονομικής ενοποίησης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, αυστηρά στα πλαίσια του νέου προγράμματος".
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι όποιο πολιτικό κόμμα γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές δεν θα αμφισβητήσει το μνημόνιο. "Δεν θέλω να μιλήσω για τα εσωτερικά της Ελλάδας. Σεβόμαστε πάντα την ψήφο των πολιτών μας. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να εκλέξουν την κυβέρνησή τους. Θα εργαστούμε με την εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση. Ωστόσο, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι κανένα πολιτικό κόμμα που θα κληθεί στην κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο ανεύθυνο, ώστε να αμφισβητήσει ένα πρόγραμμα που καταρτίστηκε με τόση επιμέλεια και που είναι η μόνη ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας" ανέφερε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
Στην Αθήνα, το απόγευμα, ο Λουκάς Παπαδήμος συζήτησε με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα επόμενα βήματα, μέχρι να κλείσει ο κύκλος της κυβέρνησης, με έμφαση στα μέτρα για την οικονομία και την ασφάλεια των πολιτών.
Στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική εξέλιξη, ενδεικτική της προόδου που σημειώνει η χώρα. Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε, όμως, ότι μένει να γίνουν ακόμη πολλά, καθώς εκκρεμεί η ψήφιση 8 νομοσχεδίων που συνδέονται άμεσα με το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
"Τις επόμενες εβδομάδες -είπε χαρακτηριστικά- πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, που αφορούν, από τη μια πλευρά, την υλοποίηση μέτρων και εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος και, από την άλλη, την ψήφιση στη Βουλή μιας σειράς νομοσχεδίων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που είναι άμεσης προτεραιότητας".