Η ροή "ζεστού" χρήματος στην αγορά αποτελεί στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με σκοπό την αναθέρμανση της "παγωμένης" αγοράς και την επιβεβαίωση των προβλέψεων για ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο του 2013.
Η ροή "ζεστού" χρήματος στην αγορά αποτελεί στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με σκοπό την αναθέρμανση της "παγωμένης" αγοράς και την επιβεβαίωση των προβλέψεων για ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο του 2013.
Το πρώτο θετικό νέο μετά την εξασφάλιση των 130 δισ ευρώ, είναι το "πράσινο φως" της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για κεφάλαια 1 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κεφάλαια τα οποία μπορούν να φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών.
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αποκατάσταση της ρευστότητας και οι επενδύσεις, θέματα που θα αποτελέσουν την ατζέντα των επαφών που θα έχει στο Βερολίνο και πρόσθεσε: "Υπάρχουν επενδυτές μικροί και μεσαίοι οι οποίοι αν και έχει εγκριθεί ένα πρόγραμμα για να πάρουν τα λεφτά και δεν μπορούν να πάρουν από την τράπεζα ούτε ένα λεπτό".
Αισιόδοξος ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχυθεί η ρευστότητα, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης, Χόρστ Ράιχενμπαχ, επισημαίνοντας ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν με τις τράπεζες και τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα εξευρεθεί η χρυσή τομή στους κινδύνους που πρέπει να αναλάβει η κάθε πλευρά, ενώ πρόσθεσε: "Το ερώτημα σχετικά με τον κίνδυνο που μπορούν να απορροφήσουν και τις εγγυήσεις που θα χρειαστούν είναι υπό εξέταση. Μαζί με τις τράπεζες και τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ελπίζουμε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος".
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Καϊτέλ, μιλώντας στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο είπε πως "πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα για να βοηθήσει και η ίδια τον εαυτό της" και πρόσθεσε πως η χώρα μας χρειάζεται προγράμματα όπως το "Ήλιος" και όχι νέα πακέτα χρηματοδότησης. Ο ίδιος παροτρύνει την ΕΕ να μην ακολουθεί την τακτική απέναντι στη χώρα μας "του δασκάλου και του μαθητή" και προσθέτει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πάθος για έξοδο από την κρίση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, μετά τη μείωση κατά 3,2% στις χορηγήσεις νέων δανείων το 2011, αναμένεται περαιτέρω μείωση 4% το 2012 και 2,2% το 2013, πριν φτάσουμε στην αύξηση κατά 3,1% το 2014, χρονιά κατά την οποία αναμένεται η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ και σταθερό επιτόκιο 4,53% για όλη τη διάρκεια του δανείου.
Με ανακοίνωση τους, την ίδια ώρα, οι Εξαγωγείς Βορείου Ελλάδος ζητούν να αρθούν όλα τα διοικητικά εμπόδια στη δραστηριότητα τους αλλά και να καταβληθούν άμεσα οι επιστροφές ΦΠΑ από το Δημόσιο, καθώς- όπως τονίζουν- οι επιχειρήσεις τους θα χάσουν τη μάχη της ρευστότητας.
Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΒΕ τονίζει: "Ο ΣΕΒΕ εκφράζει τη βαθύτατη ενόχλησή του, διότι σε επίπεδο πράξεων οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι πρώτα ο τραπεζικός τομέας και οι μη ελληνικές επιχειρήσεις και επενδύσεις, ενώ τελευταία προτεραιότητα αποτελούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν, στις οποίες οφείλονται ποσά για τρία και τέσσερα έτη, χωρίς να γίνεται στην πράξη καμία σημαντική ενέργεια τακτοποίησης αυτών των οφειλών".
Προβλέπει ανάπτυξη το 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος
Σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας προβλέπουν για το επόμενο έτος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί της Τράπεζας της Ελλάδος στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που θα δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα ο διοικήτης της Τράπεζας, Γιώργος Προβόπουλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα υπάρξει ανάπτυξη μέσα στο 2013 και ανάσχεση της πίεσης στην απασχόληση και την ανεργία. Η πρόβλεψη της ΤτΕ για την ύφεση είναι στο 4,5%, ενώ εκτιμάται πως η ανεργία θα είναι μεγαλύτερη του 19%.
Ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να σημειώνει στην έκθεση πως η ολοκλήρωση του PSI αποτελεί ευκαιρία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα αναφέρει προς την σημερινή αλλά και την επόμενη κυβέρνηση ότι οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι αν υπάρχει "συνέχεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα".
Στην έκθεση νομισματικής πολιτικής ο κ. Προβόπουλος εκτιμάται ότι θα προτείνει μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος και θα ζητά άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και ενίσχυση των εξαγωγών.