Από την πρώτη κιόλας σελίδα της έκθεσής του ο Πολ Τόμσεν αναφέρεται στους κινδύνους του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία τη χώρα ή ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ. Μισθούς Κροατίας και άλλων βαλκανικών χωρών "βλέπει" για την Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ.
Πρόγραμμα υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζει το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ, πάνω στην οποία βασίστηκε η εκταμίευση της βοήθειας των 28 δισ. ευρώ.
Από την πρώτη κιόλας σελίδα της έκθεσής του ο Πολ Τόμσεν αναφέρεται στους κινδύνους του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία τη χώρα ή ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα έχει ελάχιστο ή και καθόλου περιθώριο να απορροφήσει κλυδωνισμούς ή αποκλίσεις του προγράμματος….Οι πολιτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα των εκλογών δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα για την εφαρμογή της πολιτικής (και η αποστολή ζήτησε πολιτικές διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση της συνέχειας της εφαρμογής). Η υλοποίηση αυτών των κινδύνων θα απαιτούσε πιθανώς πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα και-αν αυτό δεν γινόταν-θα οδηγούσε σε χρεοκοπία. Σε περίπτωση που δεν συνεχιζόταν η δημόσια χρηματοδότηση και η πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα ήταν αναπόφευκτη".
Στην έκθεση του ταμείου εκτιμάται ότι η χώρα θα χρειαστεί στήριξη για πολλά χρόνια, πιθανώς για μια δεκαετία, κάτι όμως για το οποίο έχουν ήδη δεσμευθεί οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Παρά το γεγονός ότι-όπως αναφέρεται- έχει μειωθεί το κόστος εργασίας εντοπίζεται ακόμη κενό ανταγωνιστικότητας 15-20% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ έχει ήδη εκπονήσει δύο υποθέσεις για τη χώρα μας. Στην πρώτη αναφέρεται πως η εσωτερική υποτίμηση μπορεί να οδηγήσε σε επιτυχία και μάλιστα αναφέρονται και προηγούμενα παραδείγματα. Στη δεύτερη, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στη Νέα Υόρκη, Μιχ. Ιγνατίου, γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως τονίζεται η έξοδος της χώρας μας θα σήμαινε μια άτακτη χρεοκοπία με τεράστιο τίμημα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα αυτές οι εκτιμήσεις είναι που τελικά έπεισαν τους εκπροσώπους των κρατών στο ΔΣ του ΔΝΤ να ψηφίσουν υπέρ της βοήθειας προς τη χώρα μας.
Μήνυμα προς τη χώρα μας για περαιτέρω μείωση των μισθών έστειλαν τόσο ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν, Ματίας Μορς, όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ, που σύγκρινε τους ελληνικούς μισθούς με εκείνους της Κροατίας.
Το ταμείο ζητά πρόσθετα μέτρα 14 δισ. ευρώ έως το 2014, με τα μέτρα της διετίας 2013-2014 να προσδιορίζονται σε 11 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν κυρίως από περικοπές δαπανών, όπως η αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από φέτος έως το 2015, ακόμη και μέσω απολύσεων, αλλά και από λουκέτα σε δημοσίους οργανισμούς.
Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι πρόσφατες μειώσεις μισθών και δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα έως το τέλος του χρόνου, τότε προτείνεται η αναστολή του 13ου και 14ου μισθού, με τον επικεφαλής του κλιμακίου, Πολ Τόμσεν, να δηλώνει στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής":"Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές πετύχουν, δεν θα υπάρξει στο μέλλον ανάγκη παρέμβασης στους μισθούς όπως η αναστολή του 13ου και 14ου μισθού η οποία ήταν υπό συζήτηση".
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε: "Είναι γεγονός ότι η αρχική πρόταση της τρόικας στις συναντήσεις που είχαμε την τελευταία περίοδο περιελάμβανε και τον 13ο και 14ο μισθό και βέβαια τη μετενέργεια να καταργείται ουσιαστικά. Καταφέραμε με τις διαπραγματεύσεις να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο, όσο γίνεται, πεδίο σε σχέση με τις συμβάσεις. Από εκεί και πέρα έχουμε ένα μήνα τώρα την εφαρμογή του νέου νόμου, δεν έχει εφαρμοστεί σε πολύ μεγάλη έκταση, έχουμε εκδόσει τις εγκυκλίους και απαντούμε σε ερωτήματα των επιχειρηματιών αλλά και των φορέων των εργαζομένων. Νομίζω αυτό είναι το ζητούμενο, να εφαρμοστεί ο νόμος και κυρίος να πειστούν και οι δυο πλευρές να προχωρήσουν σε συμβάσεις ώστε να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο και να μην πάμε σε ακραίες καταστάσεις".
Ζητείται ακόμη η κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία προτείνεται να συγχωνευθούν σε ένα, που θα απευθύνεται στο 20% του πιο φτωχού πληθυσμού, ενώ στο κείμενο της έκθεσης, δεν αποκλείονται ακόμη και νέες περικοπές στις υψηλές συντάξεις.