"Πάγωσε" η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις και τα λύκεια, μόλις λίγες ώρες μετά την προαναγγελία περί προώθησής του από τον νέο υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ έβαλε φρένο.
"Πάγωσε" η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις και τα λύκεια, μόλις λίγες ώρες μετά την προαναγγελία περί προώθησής του από τον νέο υπουργό Παιδείας.
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης συζήτησε το θέμα των αλλαγών με τους καθηγητές στα γραφεία της ΟΛΜΕ, χαρακτηρίζοντας "ώριμο" το νομοθέτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ έβαλε "φρένο" επικαλούμενη τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ότι κανένα νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί παρά μόνον εκείνα που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου και την οικονομική πολιτική.
Μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε, συνεργάτες του υπουργού Παιδείας επικαλέστηκαν άλλες προτεραιότητες, αλλά και στενότητα χρόνου της παρούσας κυβέρνησης.
Το νέο εξεταστικό σύστημα, που σχεδιάζεται να ισχύσει σταδιακά από το 2014 προβλέπει:
Λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και συγκεκριμένα 3 έως 5
Συνυπολογισμό για την εισαγωγή του βαθμού και των 3 τάξεων του λυκείου
Δικαίωμα των υποψηφίων να δίνουν εξετάσεις μέχρι και 3 φορές τον χρόνο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ορισμό συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα από τα Πανεπιστήμια.
Όσον αφορά στις αλλαγές στο Λύκειο, οι κυριότερες αφορούσαν σε λιγότερα μαθήματα και λιγότερη ύλη, χωρίς κατευθύνσεις, αλλά με επιλογές μαθημάτων που θα έκαναν οι ίδιοι οι μαθητές.
ΟΛΜΕ για αιφνιδιασμό
Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, τα μέλη του δ.σ. της ΟΛΜΕ, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στη ΔΑΚΕ, έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό και ζήτησαν από τον κ. Μπαμπινιώτη να μην προχωρήσει και να προηγηθεί διάλογος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το δ.σ. της ΟΛΜΕ τονίζεται μεταξύ άλλων: "Ζητήσαμε να μην προχωρήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα (Γενικό – Τεχνολογικό Λύκειο) που θα υπονομεύσουν το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης για πολλά χρόνια. Τονίσαμε πώς οι αλλαγές αυτές δεν έχουν τη συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και είναι σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση. Παρουσιάσαμε αναλυτικά τις θέσεις της Ομοσπονδίας για την εκπαιδευτική πολιτική. Ο Υπ. Παιδείας άκουσε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, αλλά δεν δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας στα κεντρικά θέματα (αύξηση δαπανών, 'πάγωμα' αξιολόγησης, κατάργηση του Ν. 4024/11 κ.λπ.). Ο Υπ. Παιδείας και η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επιμένουν σε μία fast track διαδικασία για την εισαγωγή στη Βουλή και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκπαιδευτικές αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο οποίο ο κλάδος μας θα αντιδράσει άμεσα".