Στην αναγκαιότητα των επώδυνων μέτρων για την Ελλάδα αναφέρεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της στο αυστραλιανό ABC. H ευρεία στήριξη του προγράμματος από πολιτικούς και πολίτες, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η προσεκτική διαχερίριση των δημόσιων οικονομικών, οι προϋποθέσεις για την επιστροπφή στην ανάπτυξη, λέει η Λαγκάρντ.
Στην αναγκαιότητα των επώδυνων μέτρων για την Ελλάδα αναφέρεται η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του αυστραλιανού ABC "7.30 Report".
Ερωτηθείσα ποιος είναι ο δρόμος ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, η Κριστίν Λαγκάρντ μιλά για τρεις προϋποθέσεις, με πρώτη την ύπαρξη της "ευρύτερης δυνατής στήριξης" του προγράμματος τόσο από την πλευρά των κυβερνώντων και των πολιτικών δυνάμεων συνολικά, όσο και της κοινωνίας.
"Αυτό είναι ύψιστης σημασίας από τη δική μας σκοπιά" δηλώνει η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι η διαδρομή την οποία δεσμεύθηκε να ακολουθήσει η Ελλάδα "θα είναι δύσκολη, θα απαιτήσει προσαρμοστικότητα, αποφασιστικότητα, κάποιες θυσίες και αυστηρή προσήλωση στον στόχο της ανάπτυξης".
Ως δεύτερη προϋπόθεση η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας καθώς και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου -όπως λέει- "η χώρα να καταστεί ανταγωνιστική, να 'παράξει' ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας".
Ως τρίτη προϋπόθεση, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει τη μεγάλη προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουν οι ελληνικές αρχές στα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Όταν ερωτάται από τον δημοσιογράφο πώς αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όταν ο κατώτατος μισθός μειώνεται 22% και συνακόλουθα μειώνεται η ζήτηση και τα έσοδα για το κράτος, η κ. Λαγκάρντ επικαλείται την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής στη χώρα μας και απάντησε ότι "υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμα για επιπρόσθετη είσπραξη φόρων".
Παράλληλα, κάνει μια σύγκριση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα με τον κατώτατο μισθό άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αναφέρει ότι στη χώρα μας "είναι μεγαλύτερος κατά 50% απ' ό,τι στην Πορτογαλία, 17% απ' ό,τι στην Ισπανία και πολλαπλάσιος απ' ό,τι σε άλλες χώρες, όπως η Κροατία". "Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό… αλλά αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας" λέει η Λαγκάρντ.
Κληθείσα να απαντήσει εάν φοβάται ότι θα εκδηλωθούν "σοβαρές κοινωνικές αναταραχές" με την επιπλέον μείωση του κατώτατου μισθού και την περικοπή δαπανών στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας, η κ. Λαγκάρντ απαντά ότι είναι απαραίτητο να καταλάβουν όλοι στην Ελλάδα ότι οι θυσίες που πρέπει να γίνουν είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα της χώρας, για να ορθοποδήσει και να μπορέσει στο μέλλον να σταθεί μόνη της στα πόδια της.
"Είναι αναμφισβήτητα δύσκολο" λέει για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη χώρα μας και προσθέτει: "Είναι φιλόδοξο, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί θυσίες από την πλευρά των πολιτών που θέλουν να λειτουργήσει η χώρα τους, που θέλουν η χώρα τους να είναι ανταγωνιστική, που θέλουν η χώρα τους νας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Είναι και τα δύο. Δεν μπορεί να είναι φιλόδοξο χωρίς να έχει το στοιχείο της θυσίας για την επίτευξή του και το στοιχείο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την αλλαγή της κουλτούρας".
Σε ερώτηση εάν θα ήταν πιο απλό να είχε η Ελλάδα το δικό της νόμισμα, την αξία του οποίου θα υποτιμούσε ώστε να βγει από την κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ επικαλείται τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Λετονίας, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα σε αυτές τις χώρες ήταν το ίδιο απαιτητικά και προϋπέθεταν θυσίες και μεγάλες μεταρρυθμίσεις και χωρίς να υπάρξει υποτίμηση υπήρξε μεγάλη αφοσίωση και επιτυχία. Σε μια νομισματική ένωση, μια χώρα μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προχωρήσει σε υποτίμηση, τρόπον τινά, με το να μειώσει το εργασιακό κόστος, επισημαίνει.