Απόφαση να μην συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έλαβε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά από μια συνεδρίαση που ήταν θυελλώδης. Κατά της συνέχισης υπήρξαν 9 ψήφοι, υπέρ της απεργίας 5, ενώ υπήρξε και ένα λευκό. Προηγήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ΠΝΟ με Διαμαντοπούλου και Κουτρουμάνη.
Απόφαση να μην συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έλαβε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά από μια συνεδρίαση που ήταν θυελλώδης. Κατά της συνέχισης υπήρξαν 9 ψήφοι, υπέρ της απεργίας 5, ενώ υπήρξε και ένα λευκό.
Η 48ωρη απεργία, που είχαν αποφασίσει ομόφωνα και τα 14 ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ, λήγει την Τετάρτη το πρωί, οπότε και αναμένεται να λύσουν οι κάβοι και τα δρομολόγια όλων των πλοίων να πραγματοποιηθούν κανονικά.
Η συνεδρίαση της ΠΝΟ διήρκεσε 3 ώρες και καταγράφηκαν εντάσεις και διακοπές, καθώς το μέτωπο δεν ήταν συμπαγές, όπως είχε φανεί από νωρίς.
Ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νεάς απεργίας και αναφέρει: "Η Διοίκηση της ΠΝΟ, εφ'όσον οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν δεν συμβάλλουν θετικά στην επίλυση των αιτημάτων της, επιφυλάσσεται να επανεκτιμήσει τη στάση της".
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυτών, Αντώνης Νταλακογιώργος, δήλωσε: "Είναι ένα πλήγμα για τον ναυτεργατικό κόσμο το γεγονός ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων η πλειοψηφία της ΠΝΟ"
"Καταφέραμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με διάλογο χωρίς δογματισμό και χωρίς προσχήματα να αποτρέψουμε μια πολύ επικίνδυνη κρίση. Υπήρξε αίσθημα εθνικής ευθύνης. Ο διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα της ναυτιλίας θα συνεχιστεί", δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Διαβουλεύσεις από το πρωί
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχαν συνάντηση το πρωί με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ. Στη συνάντηση προσήλθαν οι αντιπρόσωποι των 7 από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία και ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς. Σε δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά από την πλευρά των συνδικαλιστών, μερικοί είπαν πως δόθηκαν κάποιες απαντήσεις και γραπτές διαβεβαιώσεις, άλλοι ωστόσο ανέφεραν πως δεν έλαβαν τίποτα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίστηκε ότι δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα αιτήματα των ναυτεργατών και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, επισημάνθηκε ότι κάποια από τα αιτήματα είναι δίκαια, ξεκαθαρίστηκε όμως ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. "Η πρότασή μας -είπε- αφορά και το ΝΑΤ και την προοπική του. Θα είναι ένα αυτοτελές ταμείο απλά η μεταφορά αφορά την εποπτεία από το υπουργείο Ναυτιλίας στο υπουργείο Εργασίας. Εξηγήσαμε γιατί γίνεται αυτό. Γιατί το Εργασίας με όλα τα ταμεία έχει επαρκείς μηχανισμούς και για τον έλεγχο και έχει τη δυνατότητα να παρέχει και καλύτερες υπηρεσίες".
Για τον Οίκο Ναύτου, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι εξήγησαν στην ΠΝΟ ότι "αφορά τις ιατρικές πράξεις σε είδος, δηλαδή την πρόσβαση για τους γιατρούς, τις εξετάσεις, τα φάρμακεία, τη νοσηλεία", δηλαδή -όπως είπε- "και καλύτερες υπηρεσίες θα έχουν και φθηνότερο κόστος γιατί σήμερα η δαπάνη είναι μεγάλη". Αναφορικά με το επικουρικό, σημείωσε ότι η πρόταση είναι "να ενσωματωθεί στο νέο επικουρικό ταμείο για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις επικουρικές συντάξεις που έχουν σήμερα".
Αντιδράσεις που προηγήθηκαν
Καθώς η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει ήδη προβλήματα στη νησιωτική Ελλάδα, οι αγρότες της Κρήτης προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πλοίου προκειμένου να μεταφέρουν τα ευπαθή προϊόντα τους. Οι παραγωγοί του νησιού επισήμαιναν ότι κάθε μέρα που χάνεται η ζημία ξεπερνά ακόμα και τα 10 εκατ. ευρώ. Μόνο στα Χανιά παραμένουν αυτό το διήμερο ακινητοποιημένες 80 νταλίκες με εκατοντάδες τόνους τομάτας, που κινδυνεύουν να χαλάσουν.
Οι αγρότες έλεγαν ότι το επόμενο διήμερο είναι κρίσιμο για τη μεταφορά των προϊόντων και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, γιατί Πέμπτη και Κυριακή γίνονται οι πιο σημαντικές πωλήσεις κηπευτικών από τις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας.
Προκλητική χαρακτήρισε την απεργία των ναυτεργατών ο πρόεδρος του ΣΕΒ με δηλώσεις του. "Η ΠΝΟ φαίνεται να μην ενδιαφέρεται αν θα βουλιάξει το καράβι της χώρας. Απαιτεί καινούργια προνόμια, θέλει να διατηρήσει όλα εκείνα που έχει την ώρα που όλη η κοινωνία υφίσταται θυσίες. Είναι μια πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους, για όλες τις οικογένειες που βλέπουν να χάνουν εισοδήματα και τις δουλειές τους" είπε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να υπάρξει σύνεση και πρότεινε τριμερή συνάντηση κυβέρνησης – ναυτεργατών και επιμελητηρίων, με διαμεσολάβηση της Ένωσης Επιμελητηρίων, ώστε να βρεθεί "λύση άμεσα και γρήγορα που παράλληλα θα δικαιώνει και τα δύο μέρη".
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι η απεργία γίνεται σε μια περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός πασχίζει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις των τελευταίων μηνών, σημειώνοντας ότι "αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα, ακόμη μια κακή είδηση που στέλνουμε στο διεθνές μας ακροατήριο".