Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα προνοιακά επιδόματα, που με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την ολοκλήρωση της απογραφής δίνονταν σε ποσοστό ένα στα έξι σε αναπήρους-"μαϊμού".
Προνοιακά επιδόματα των οποίων οι δικαιούχοι είχαν ήδη πεθάνει από το 1982 λάμβαναν, σύμφωνα με έρευνα της διεύθυνσης πρόνοιας Θεσσαλονίκης, συγγενείς τους, ενώ σε άλλη περίπτωση δικαιούχος επιδόματος τυφλότητας, αν και μπήκε στο γραφείο της πρόνοιας με μπαστούνι και μαύρα γυαλιά, βγήκε και οδήγησε ο ίδιος το πολυτελές αυτοκίνητό του.
Πολλοί ήταν μάλιστα εκείνοι που δεν αρκούνταν σε ένα μόνο επίδομα. 742 άτομα λαμβάνουν εκτός από επίδομα ενοικίου, επίδομα ειδικών αναγκών αλλά και επίδομα απόρων ή υπερηλίκων από τον ΟΓΑ, χωρίς, όπως εξηγεί η υπεύθυνη κοινωνικής μέριμνας Κεντρικής Μακεδονίας, να έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα ένσημα. Αποτέλεσμα, στο σύνολό τους τα επιδόματα μπορεί να φτάνουν και 1900 ευρώ το μήνα.
Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια καταδεικνύουν το μέγεθος της ασυδοσίας, που είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των περιπτώσεων παρανομίας περιλαμβάνεται οδηγός ταξί στη Ζάκυνθο που λάμβανε επίδομα τυφλότητας, αλλά και μια γυναίκα που, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας, συνέχιζε να παίρνει το επίδομα του πατέρα της και μετά το θάνατό του, το 2007, επειδή όπως ισχυρίστηκε όταν επισκέφθηκε τον ίδιο το είχε ξεχάσει! "Γιατί ήρθε στον υπουργό;" ρωτήθηκε ο κ. Μπόλαρης και απάντησε: "Για να συνεχίσουμε το ρουσφέτι, δεν καταλαβαίνετε;".
Από την 1η Απριλίου πάντως, κλείνει η στρόφιγγα για 36.294 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων που δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή του υπουργείου υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2011 δικαιούχοι επιδομάτων ήταν 240.292 ενώ στην απογραφή του 2012 καταγράφηκαν 203.998. Στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι δεν καταγράφηκαν, αν εξαιρεθούν όσοι λίγοι δεν πρόλαβαν να απογραφούν, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος ή ενώ οι υπεύθυνοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.
Κι ενώ με την απογραφή των δικαιούχων το "κουβάρι" έχει αρχίσει να ξετυλίγεται, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών όχι μόνο σε όσους λάμβαναν παράνομα τα προνοιακά επιδόματα αλλά και σε όσους γιατρούς ή μη, συμμετείχαν στην βιομηχανία επιδομάτων με την χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών Στη Ζάκυνθο, όπου από τους 700 τυφλούς, εμφανίστηκαν να απογραφούν μόνο οι 180, το θέμα ήταν γνωστό από το 2003 στους αρμόδιους, οι οποίοι όμως κώφευαν.
Ο δήμαρχος Ζακύνθου αναφέρεται μάλιστα σε έναν και μόνο γιατρό ο οποίος επί 15 χρόνια χορηγούσε επιδόματα τυφλότητας. Εκτός από την Ζάκυνθο όμως, επιδημίες …τυφλότητας καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα στην Πιερία, το 2011 δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας ήταν 590, απογράφηκαν: 270 άτομα και δεν απογράφηκαν 320. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι συγγενείς εισέπρατταν επιδόματα δικαιούχων που είχαν πεθάνει, όπως στο Ηράκλειο όπου μόνο το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν 40 περιπτώσεις.