Μια "βροχή" από επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που έχουν σπρώξει τις αποδοχές 20% προς τα κάτω έχει καταγραφεί στον ιδιωτικό τομέα, μετά την ψήφιση του μνημονίου, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Μια "βροχή" από επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που έχουν σπρώξει τις αποδοχές προς τα κάτω έχει καταγραφεί στον ιδιωτικό τομέα, μετά την ψήφιση του μνημονίου, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Οι μειώσεις μισθών που έχουν υπογραφεί με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα είναι κατα μέσο όρο στο 20%. Ειδικότερα, μέσα σε 1 μήνα υπογράφηκαν:
Σε 45 επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων επιχειρησιακές συμβάσεις με μειωσεις μισθών 20,04% και
Σε 3.231 μικρές επιχειρήσεις κάτω των 5 ατόμων ατομικές συμβάσεις με μειώσεις κατα μέσο όρο 20,63%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στο 4μηνο 14 Οκτωβρίου 2011 – 14 Φεβρουαρίου 2102 είχαν υπογραφεί σε όλη τη χώρα μόνο 65 επιχειρησιακές, τωρα σε 1 μήνα υπογράφηκαν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 45 επιχειρησιακές.
Όπως επισήμανε στο MEGA ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης, η αγορά εργασίας προσαρμόζεται στα νέα οικονομικά δεδομένα με ταχύτατους ρυθμούς. "Η αγορά εργασίας αυτορρυθμίζεται. Αυτή τη στιγμή η μεσοσταθμική μείωση των μισθών αγγίζει το 20% και αυτό προκύπτει από τις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εμφανίζεται ένας ρυθμός επίτευξης επιχειρησιακών συμβάσεων περίπου 45 και αντιστοιχεί σε 2.500 άτομα" επισημαίνει ο κ. Χάλαρης.
Έντονη κινητικότητα υπάρχει και στον χώρο των τραπεζών. Μετα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην Εμπορική Τράπεζα με μεσοσταθμικές μειώσεις 7% στο σύνολο των αποδοχών, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Κούκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν και νέες επιχειρησιακές συμβάσεις. "Προκειμένου να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα, καλούμε τις τράπεζες να προσέλθουν σε διάλογο με σεβασμό στους εργαζόμενους ώστε να υπογραφεί κλαδική σύμβαση και επιχειρησιακές συμβάσεις στον κλάδο" τονίζει ο Σταύρος Κούκος.
Γ. Κουτρουμάνης στο MEGA
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι στην αγορά εργασίας έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων προκειμένου -όπως ανέφερε- να αποφευχθούν οι ακραίες συμπεριφορές. Τόνισε, ωστόσο, πως "δεν μπορείς να στοχεύεις στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας βλέποντας τους μισθούς στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία, που είναι πολύ χαμηλότεροι".
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το 2012 θα είναι ο πιο καθοριστικός χρόνος, τόσο για τους μισθούς όσο και για τις συντάξεις. Ο Γιώργος Κουτρουμάνης επισήμανε ότι οι αποφάσεις για περικοπές στο εφάπαξ θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Διευκρίνισε, όμως, ότι από τα ταμεία που σήμερα πληρώνουν εφάπαξ, αυτά που θα υποστουν τις μειώσεις είναι κυρίως ορισμένα ταμεία των ΔΕΚΟ και Τραπεζών που έχουν εφάπαξ ακόμη και πάνω από 100.000 ευρώ.
O κ. Κουτρουμάνης εκτίμησε δε ότι το ταμείο των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα, ενώ θεωρεί ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που έχει υποστει μειώσεις 20% και το ταμείο των Δημοτικών Υπαλλήλων δεν αντιμετωπίζουν θέμα νέων περικοπών. Όμως, άφησε ανοιχτο το ενδεχόμενο για τα ταμεια αυτά να υπάρξει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.