Την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, του βασικότερου ίσως εργαλείου στην απονομή της δικαιοσύνης επιχειρεί, μετά από 60 χρόνια, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε ότι αφορά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, προτείνεται να μην αποτελεί “μονόδρομο” για το δικαστήριο, αφού αντ' αυτού μπορεί να επιβάλλεται -εφόσον κριθεί από τους δικαστές- φυλάκιση από 15-20 χρόνια.
Την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, του βασικότερου ίσως εργαλείου στην απονομή της δικαιοσύνης επιχειρεί, μετά από 60 χρόνια, το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η διαβάθμιση των ποινών για το αδίκημα της δωροδοκίας, καθώς κρίθηκε ότι διαφορετική ποινική μεταχείριση πρέπει να έχει ένας υπουργός, αξιωματούχος ή δικαστής όταν δωροδοκείται, και διαφορετική ένας υπάλληλος.
Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, αφού όταν ένας οικονομικά αδύναμος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του οδηγείται στη φυλακή, ενώ ένας εύπορος όχι.
Σε ότι αφορά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, προτείνεται να μην αποτελεί “μονόδρομο” για το δικαστήριο, αφού αντ' αυτού μπορεί να επιβάλλεται -εφόσον κριθεί από τους δικαστές- φυλάκιση από 15-20 χρόνια.
Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την δήμευση περιουσιακών στοιχείων που έχουν περάσει και σε τρίτους, για όλα τα οικονομικά αδικήματα, ακόμη και εάν το παράνομο όφελος που έχει αποκτηθεί έχει αναμειχθεί με νόμιμα έσοδα.
Με το σημερινό καθεστώς, κάθε παράβαση αποτυπωνόταν σε ένα ποινικό αδίκημα, ενώ με το νέο σύστημα προβλέπεται η κατάργηση όλων των πταισμάτων και η τιμωρία τους με διοικητικές κυρώσεις, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.
Οι προτάσεις, θα μπουν σε δημόσιο διάλογο με τις δικαστικές ενώσεις, τους δικηγόρους και τους πολίτες, ενώ όπως όλα δείχνουν το σχέδιο νόμου θα υλοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.