Αρνητικός δήλωσε εντός του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός αναπληρωτής Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, για το νομοσχέδιο που απελευθερώνει το επάγγελμα των ταξί. Αιχμές Βορίδη για τον προκάτοχο του. "Είχαν δίκιο που φώναζαν οι ταξιτζήδες", δήλωσε ο υπουργός Υποδομών.
Αρνητικός δήλωσε εντός του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός αναπληρωτής Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, για το νομοσχέδιο που απελευθερώνει το επάγγελμα των ταξί.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα το ψηφίσει ούτε στη Βουλή, καθώς θεωρεί ότι έτσι δεν ανοίγει το επάγγελμα ενώ διατηρείται η μαύρη αγορά και η παραοικονομία και πρόσθεσε: "Το επάγγελμα παραμένει ερμητικά κλειστό. Με το εφεύρημα του αλγόριθμου δεν δίνεται καμία νέα άδεια σε όλη την Αττική, τη Θεσσαλονίκη αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες"
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι το θέμα των ταξί πρέπει να λυθεί καθώς "δεν μπορεί να διαιωνίζεται".
Από την πλευρά του ο Δημ. Ρέππας που επίσης είχε χειριστεί το θέμα των ταξί πριν από τον κ. Ραγκούση, είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι ουδέποτε η τρόικα έθεσε θέμα για τα ταξί και πως το όλο ζήτημα ανακίνησε στην ΕΕ και την τρόικα ο Γιάννης Ραγκούσης.
Πάντως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός δια του κυβερνητικού εκπροσώπου υπογράμμισε πως δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του κ. Ραγκούση, ενώ ο τελευταίος με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό "θα συνεχιστεί το καθεστώς της εμπορίας των αδειών".
Επιφυλάξεις ως προς τη διάταξη για τα βαν 5 έως 9 θέσεων εξέφρασαν – χωρίς όμως να δηλώσουν πως δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο – οι κύριοι Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκης, Γερουλάνος, Ρέππας και Παπαϊωάννου. Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για το σχηματισμό τριμελούς επιτροπής που θα αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο και τους υπουργούς Πολιτισμού και Υποδομών, προκειμένου να εξετάσουν το θέμα των βαν.
Ο Μάκης Βορίδης, αποδομώντας ουσιαστικά το σχέδιο νόμου που είχε ετοιμάσει ως υπουργός Μεταφορών ο Γιάννης Ραγκούσης, έθεσε πληθυσμιακά και συγκοινωνιακά κριτήρια, ενώ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του επιτρέπει τις μεταβιβάσεις βάζοντας όμως φόρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως διευκρίνισε το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ενώ αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τους χειρισμούς του Γιάννη Ραγκούση είπε: "Όλοι μπορούν να αποκτήσουν άδειες και γι αυτό το λόγο επειδή όλοι μπορούν να αποκτήσουν άδειες κάνουμε και ελεύθερη τη μεταβίβαση υπό την προϋπόθεση ότι θεωρείται η άδεια ειδικό περιουσιακό στοιχείο, φορολογείται σύμφωνα με τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος ως ειδικό περιουσιακό στοιχείο με 20% επί της υπεραξίας. Οι ταξιτζήδες είχαν δίκιο που έκαναν όλη αυτή τη φασαρία. Ο κ. Ραγκούσης είχε μια διαφορετική άποψη".
Όσο για τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις της τρόικας, φαίνεται ότι είναι για δευτερεύοντα θέματα, όπως για τον ρόλο των περιφερειών στον καθορισμό του αριθμού των αδειών κάθε 2 χρόνια και στο ύψος του διοικητικού κόστους, που κυμαίνεται στα 1000 ευρώ.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται:
Θέσπιση ειδικής κατηγορίας προμισθωμένων οχημάτων, 5 έως 9 θέσεων, που δεν θα έχουν ταξίμετρο και δεν θα επιβιβάζουν επιβάτες από τον δρόμο, αλλά μόνο με ραντεβού.
Σε όλη την Αττική θα ισχύει η μονή ταρίφα
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να αποκτήσει άδεια ταξί, χωρίς να χρειάζεται να έχει ειδική άδεια οδήγησης.
Ισχύουν οι έδρες των ταξί όπως σήμερα
Κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να έχει στην κατοχή του περισσότερες από 2 άδειες.
Υπάρχει περίπτωση για κάθε έκδοση νέας άδειας ο ιδιοκτήτης να πρέπει να καταθέτει εγγυητική επιστολή ύψους 10.000 ευρώ.
Οι μεταβιβάσεις θα επιτρέπονται αλλά πλέον θα φορολογούνται, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η αδιαφανής διαδικασία στις πωλήσεις αδειών.