Ως το τέλος του χρόνου πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, στα οικόπεδα όπου θα αρχίσουν οι έρευνες, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ως το τέλος του χρόνου πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, στα οικόπεδα όπου θα αρχίσουν οι έρευνες, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
"Σε μερικές εβδομάδες, θα ανακοινώσουμε τις εταιρείες που θα αναλάβουν να κάνουν σεισμικές έρευνες στη χώρα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε τα πρώτα γεωτρύπανα στην διαδικασία έρευνας για εξόρυξη στα οικόπεδα που έχουμε ήδη προκηρύξει" δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στο πλαίσιο ημερίδας για θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το ποια ή ποιες εταιρείες από τις 8 που συμμετέχουν θα προχωρήσει στις έρευνες νότια της Κρήτης και σε Ιόνιο, ανοιχτά της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας.
Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται όχι μόνο για νέους διαγωνισμούς και περαιτέρω έρευνες τον Ιούλιο σε χερσαίες περιοχές -όπως σε 2 σημεία του Έβρου, σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Γρεβενά, Παξούς, Αιτωλοκαρνανία, Αχαϊα, Μεσσηνία κοντά στην Καλαμάτα και στην ηπειρωτική Κρήτη κοντά στη Σητεία- αλλά και για διαπραγματεύσεις με γειτονικά κράτη για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Η αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει με την Αίγυπτο.
Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ιδιαίτερα και για τον διαγωνισμό που αφορά στις έρευνες σε άλλο σημείο της Δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα σε Ιωάννινα, όπου θα γίνει χερσαία επιχείρηση, στον Πατραϊκό Κόλπο ανατολικά της Κεφαλλονιάς και στο Κατάκολο όπου -για να μην υπάρξει πρόβλημα με τον τουρισμό- οι έρευνες θα ξεκινήσουν από τον χερσαίο χώρο και μετά, μέσω οριζόντιας σύνδεσης, θα επεκταθούν στον υποθαλάσσιο.
Σε αυτόν τον διαγωνισμό, που λήγει στις 2 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν απευθείας πετρελαϊκές εταιρείες και οι πληροφορίες μιλούν για ενδιαφέρον από εταιρείες-κολοσσούς.
Εξαιρετικά σημαντική, όμως, θεωρείται και η συμφωνία που θα υπογραφεί με Ισραήλ και Κύπρο και αναμένεται να επικυρωθεί τέλος του μήνα ή αρχές Απριλίου.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και στάθηκε στη χρησιμότητα της συνεργασίας με τους επιστήμονες του ΕΚΕΘΕ, τόνισε την αξία αυτής της συμφωνίας, σημειώνοντας: "Θεωρώ ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία και διαμορφώνει στη ΝΑ Μεσόγειο ένα τοπίο το οποίο αναβαθμίζει τη γεωπολιτική σημασία και των τριών χωρών".