Τρόπους για την αντιμετώπιση της απειλής από τα πυρηνικά όπλα συζητούν σήμερα πάνω από 50 ηγέτες που συμμετέχουν στη Διεθνή Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Σεούλ της Ν. Κορέας, με το βλέμμα τους στραμμένο τόσο στην Τεχεράνη, όσο και στην Πιονγιάνγκ.
Τρόπους για την αντιμετώπιση της απειλής από τα πυρηνικά όπλα συζητούν σήμερα πάνω από 50 ηγέτες που συμμετέχουν στη Διεθνή Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Σεούλ της Ν. Κορέας, με το βλέμμα τους στραμμένο τόσο στην Τεχεράνη, όσο και στην Πιονγιάνγκ.
Όλοι οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και συμφώνησαν ότι πρέπει να επιδιωχθεί η εκπλήρωση των κοινών στόχων του πυρηνικού αφοπλισμού, της μη-διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη βελτίωση της ασφάλειας, αλλά προειδοποίησε ότι το θέμα των πυρηνικών όπλων εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα.
"Υπάρχουν ακόμα πολλοί κακόβουλοι που ψάχνουν τέτοια επικίνδυνα υλικά τα οποία είναι εκτεθειμένα σε πάρα πολλά σημεία. Δεν χρειάζεται πολύ μια χούφτα μόνο αυτών των υλικών αρκεί για να σκοτώσει εκατοντάδες ή χιλιάδες αθώους" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Παράλληλα, ο Ομπάμα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση, εξαιτίας ενός ανοικτού μικρόφωνου, του κατ' ιδίαν διαλόγου του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ρωσίας Μεντβέντεφ, με θέμα την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.
"Δεν εχω να κρύψω τίποτα, τόνισε στους δημοσιογράφους και επανέλαβε ότι η συγκυρία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και η μεταβίβαση της προεδρίας στη Ρωσία δεν είναι η κατάλληλη για την επίλυση του επίμαχου θέματος μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
"Το 2013 θα υπάρξει πρόοδος", πρόσθεσε ο Ομπάμα και αστειευόμενος δεν έχασε την ευκαιρία να ελέγξει τα μικρόφωνα στο συνεδριακό χώρο, για να σιγουρευτεί ότι… δεν καταγράφουν τις κατ' ιδίαν συζητήσεις των ηγετών.
Τις εργασίες της συνόδου σκιάζει η απόφαση της Πιονγιάγκ να εκτοξεύσει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς στα μέσα Απριλίου, που θα θέσει δορυφόρο σε τροχιά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε εκτόξευση θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Επιμένοντας ότι ο πυραύλος που μεταφέρει τον δορυφόρο έχει ειρηνικούς σκοπούς, η Βόρεια Κορέα απάντησε κατηγορηματικά ότι θα προχωρήσει κανονικά με την εκτόξευση, ενώ ο εκπρόσωπος του καθεστώτος κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι διατηρεί επιθετική στάση γιατί, όπως είπε, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εσφαλμένη αντίληψη για τα σχέδια της Πιονγιάγκ.