Ξεκάθαροι ήταν οι εκπρόσωποι της τρόικας που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας πως "το φάρμακο για την Ελλάδα είναι πικρό αλλά είναι αυτό και μόνο", ενώ έριξαν τις ευθύνες για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος στη χώρα μας.
Ξεκάθαροι ήταν οι εκπρόσωποι της τρόικας που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας πως "το φάρμακο για την Ελλάδα είναι πικρό αλλά είναι αυτό και μόνο", ενώ έριξαν τις ευθύνες για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος στη χώρα μας.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, τόνισε πως ο ρυθμός των αλλαγών δεν είναι ικανοποιητικός και πρόσθεσε: "Οι προκλήσεις παραμένουν κι ο ρυθμός με τον οποίον γίνονται οι μεταρρυθμίσεις και η προσαρμογή δεν επαρκεί για να γίνουν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και για να μικρύνει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας. Επομένως χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες. Όσον αφορά στο δεύτερο πρόγραμμα κινητοποιούμε κάθε δυνατή βοήθεια για να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει τη δημόσια διοίκηση. Η άλλη αχίλλειος πτέρνα όμως η έλλειψη πολιτικής ενότητας αν κι έχει βελτιωθεί προσφάτως μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως από την ελληνική κοινωνία".
Σε έκθεση που διανεμήθηκε στους ευρωβουλευτές πριν την έναρξη της διαδικασίας των ερωτήσεων υπογραμμίζεται ότι παρά την επιτυχία του PSI υπάρχει αβεβαιότητα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν υπογράμμισε έντονα το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο και σημείωσε: "Οι απασχολούμενοι στο δημόσιο είναι πάρα πολλοί. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα ταμπού: Να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν είναι χρήσιμοι πια και να αποδεχτούν πλέον ότι η εργασία στο δημόσιο δεν είναι απαραιτήτως μόνιμη. Ορισμένες από τις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα προχωρούν ήδη πολύ καλά όπως για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας. Ορισμένες άλλες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Για να απαντήσω λοιπόν σε μερικά ερωτήματά σας, πρόκειται για έναν τομέα όπου οι πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά και αναμένεται μεγάλη αντίσταση από όσους έχουν παγιωμένα συμφέροντα. Επομένως η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Το θέμα είναι ότι δεν βλέπω με βάση όσα έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια πως θα συμπεράνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους".
Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έκρυψαν όμως και την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών. Μάλιστα στο θέμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γερκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε: "Η μείωση του μεγάλου δημοσιονομικού κενού για το 2013-2014 κατά 5,5 % του ΑΕΠ θα είναι το απόλυτο τεστ για τη δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα. Θα καλούσα την ελληνική πολιτική τάξη να προωθήσει αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας τα παγιωμένα συμφέροντα. Αλλιώς το βασικό ζωτικό κομμάτι των αλλαγών απαραίτητο για να μειωθεί μεσοπρόθεσμα το κενό αυτό ίσως δεν επιτευχθεί".