Συνεχίζει τις βολές κατά της Ελλάδας η τρόικα αναφορικά με τους μισθούς. Σήμερα ο Πολ Τόμσεν ζήτησε επιτάχυνση της εσωτερικής υποτίμησης τονίζοντας ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα παραμένει υψηλό. Φοιτητές του LSE, τον αποδοκίμασαν με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την αίθουσα.
Συνεχίζει τις βολές κατά της Ελλάδας η τρόικα αναφορικά με τους μισθούς. Σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο London School of Economics, ζήτησε επιτάχυνση της εσωτερικής υποτίμησης τονίζοντας ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα παραμένει υψηλό και πρόσθεσε: "Το κόστος εργασίας είναι ακόμη πολύ υψηλό. Πρέπει να μειωθεί άλλο ένα 15%. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιταχυνθεί η εσωτερική υποτίμηση. Δεν υπάρχει συναλλαγματική ισοτιμία και μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Με την εσωτερική υποτίμηση. Πρέπει το κόστος να κατέβει και να φθάσει το μέσο όρο της ευρωζώνης. Πολλές χώρες της ευρωζώνης γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια οικονομία".
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την περίοδο 2013 – 2014 δεν στοχεύουν στην εξεύρεση 11 αλλά 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, προαναγγέλλοντας και νέες μειώσεις στους μισθούς στο δημόσιο αλλά και περικοπές στις συντάξεις.
"Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη για να μπει σε βιώσιμη πορεία δημοσιονομική προσαρμογή 6% – 7% σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για αύξηση φόρων. Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ίσως χρειαστούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά όχι οριζόντιες", τόνισε ο Πολ Τόμσεν.
Ο εκπρόσωπος του ταμείου υπερασπίστηκε το πρόγραμμα και τόνισε ότι η μικρή μέχρι τώρα απόδοσή του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία, στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, αλλά και στη μείωση του δημόσιου τομέα μέσω απολύσεων και λουκέτων σε οργανισμούς, ενώ πρόσθεσε: "Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει ορισμένα ταμπού. Μέχρι τώρα ήταν ταμπού να επιτρέπονται απολύσεις υπαλλήλων από έναν δημόσιο τομέα με πολύ πλεονάζον δημόσιο. Ήταν, επίσης, ταμπού να κλείνουν οργανισμοί που δεν χρειάζονται πια"
Προέβλεψε ακόμη ότι η λιτότητα θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία, χωρίς όμως να δεσμεύεται για το πότε θα ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές.
"Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία ή και περισσότερο για να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα. Αναμφίβολα θα πάρει πολύ χρόνο για να γίνει πλήρως ανταγωνιστική. Ακόμα και με όλα αυτά παραμένει αβέβαιο με το τόσο υψηλό χρέος και με όλους αυτούς τους κινδύνους αποκλίσεων λόγω πιθανών αντιδράσεων στις μεταρρυθμίσεις παραμένει αβέβαιο πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές", τόνισε ο κ. Τόμσεν.
Αμέσως μετά την ομιλία του ο Πολ Τόμσεν αποδοκιμάστηκε από ομάδα φοιτητών και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν, Ματίας Μορς ο οποίος μίλησε στη Suddeutsche Zeitung και τόνισε: "Η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε και πάλι να τεθεί εκτός ελέγχου. Θα χρειαστούν περισσότερα-και επώδυνα- μέτρα, αλλά και αντοχή προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί κι πάλι στα πόδια της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη".