Παρά την κάλυψη που πρόσφερε στον υπουργό Παιδείας, ο Λουκάς Παπαδήμος, η περίφημη τροπολογία Μπαμπινιώτη "χάθηκε" και έτσι η κυβέρνηση πρόλαβε τις αντιδράσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Εμμένει στην απειλή παραίτησης ο Γ. Μπαμπινιώτης. Εμμέ
Παρά την κάλυψη που πρόσφερε στον υπουργό Παιδείας, ο Λουκάς Παπαδήμος, η περίφημη τροπολογία Μπαμπινιώτη "χάθηκε" και έτσι η κυβέρνηση πρόλαβε τις αντιδράσεις των δύο μεγάλων κομμάτων.
Μιλώντας στη Βουλή ο Λ. Παπαδήμος έστειλε σαφές μήνυμα για πλήρη εφαρμογή του νόμου, ενώ πρόσθεσε πως οι όποιες βελτιώσεις θα αφορούν τη διενέργεια εκλογών στα πανεπιστήμια κάτι που επεσήμανε και στον ίδιο τον υπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή συνομιλία τους.
"Ο νόμος για την ανώτατη Παιδεία, πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, αυτή είναι η θέση η δική μου, αυτή είναι η θέση του υπουργού Παιδείας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες", δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος.
Παρά το 'φρένο" στην τροπολογία ο κ. Μπαμπινιώτης επιμένει ότι χρειάζεται διάλογος με τους πρυτάνεις και αποσύνδεση της χρηματοδότησης από την εφαρμογή του νόμου.
Ο ίδιος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" άφησε αιχμές και για την Άννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι έδωσε ήδη το 25% των χρημάτων και άφησε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του, λέγοντας: "Νομίζω ότι όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι και δεν έχεις μια βοήθεια δεν έχεις άλλο λόγο".
Οι αντιδράσεις για τις κινήσεις του υπουργού Παιδείας είναι έντονες και από τα δύο κόμματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, δήλωσε για το θέμα: "Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η βούληση της πολιτείας. Επαναλαμβάνω, αυτό το οποίο έκανε, πήρε μια πρωτοβουλία για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων υπό το φως του γεγονότος ότι τα αποθεματικά των ιδρυμάτων είχαν και αυτά κουρευτεί ως ομόλογα και εκεί υπήρχε μια περαιτέρω δυσκολία".
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά τόνισε:"Οι πολιτικές θέσεις και τα μηνύματα είναι σαφή και σταθερά. Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και των ελληνικών ΑΕΙ είναι ζωτικής σημασίας επιλογή για το μέλλον των παιδιών μας και κατά συνέπεια της πατρίδας μας. Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία και συναίνεση και πρέπει να εφαρμοστεί. Άρνηση εφαρμογής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να διασφαλιστεί απολύτως η διδακτική και ερευνητική λειτουργία εκείνων των ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. Η συνεχής ανακύκλωση επιχειρημάτων και δηλώσεων δεν βοηθάει σε τίποτα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, που γνωρίζει ότι πρέπει να κινείται σε αρμονία με την κοινωνία και τις προτεραιότητες του τόπου, έχει και σε κάθε περίπτωση οφείλει να έχει, συνείδηση της ευθύνης της",
Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μη εφαρμογή του νόμου ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ Flash: "Είναι αυτή τη στιγμή καταπληκτικό το φαινόμενο εκφραστής συντεχνιακής αντίληψης να θέτει σε αμφισβήτηση το έργο. Είναι υποχρεωμένος να διεκπεραιώσει".
Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε στο "ΣΚΑΪ 100,3": "Δεν δέχομαι ότι ξαφνικά ήρθαν οι Μεσσίες για να λύσουν όλα τα προβλήματα στην Παιδεία. Τόσο εγώ όσο και η κα Διαμαντοπούλου είχαμε κάνει πολύ σοβαρή δουλειά".
Υπέρμαχοι των θέσεων Μπαμπινιώτη είναι οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είναι και προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, επισημαίνει ότι όσοι επιτίθενται στις εκλεγμένες διοικήσεις των πανεπιστημίων φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η διακοπή λειτουργίας των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.
Το θέμα συζητήθηκε και στην ολομέλεια της Βουλής με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί την Άννα Διαμαντοπούλου λέγοντας: "Τα κόμματα που σας στηρίζουν και που διεκδικούν την ψήφο του λαού για να συνεχίσουν αυτό το καταστροφικό έργο στην πραγματικότητα βγάζουν ένα μίσος απέναντι στην κοινωνία και μια εκδικητικότητα. Δεν μπορώ εγώ αλλιώς να χαρακτηρίσω αυτή την εμμονή της πρώην υπουργού Παιδείας η οποία ο,τι έπιασε στα χέρια της το κατεδάφισε, άφησε τα σχολειά δίχως βιβλία, προχώρησε σε ένα νόμο αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό που θέλει να καταργήσει πρυτάνεις εκλεγμένους και θέλει σώνει και καλά την εφαρμογή αυτού του νόμου ενώ έχει γίνει μπάχαλο το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τώρα βάλλει με έναν εκδικητικό τρόπο εναντίον του υπουργού που εσείς επιλέξατε", είπε χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Τσίπρας.
Τα όσα είπε όμως ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε: "Οι λέξεις εκδικητικότητα, λεηλασία και καταστροφή και δεν αρμόζουν αλλά και δεν αντανακλούν την πραγματικότητα και λυπάμαι που τους χρησιμοποιείτε",