Την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημονίου χωρίς καμία παρέκκλιση υπογράμμισε με σαφή τρόπο ο Λουκάς Παπαδήμος, από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες μειώσεις στις αποδοχές.
Την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημονίου χωρίς καμία παρέκκλιση υπογράμμισε με σαφή τρόπο ο Λουκάς Παπαδήμος, από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες μειώσεις στις αποδοχές.
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στα κόμματα, παραπέμποντας τις αποφάσεις στην επόμενη κυβέρνηση και στα οικονομικά δεδομένα. "Αναφέρθηκα στους μισθούς. Αλλά είναι, όπως σας είπα, ένα θέμα το οποίο θα πρέπει ν' αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα τελευταία στοιχεία και τις προοπτικές της οικονομίας όπως θα διαμορφωθούν με βάση τις εξελίξεις. Το ανέφερα ως επιδίωξη. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και τις προοπτικές" ανέφερε.
Απαντώντας στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν παρενέβη στα όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για μισθούς Bαλκανίων, ο Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε τις αναφορές ως αρνητικά σενάρια, τα οποία θα υλοποιηθούν μόνο εάν αποτύχει το πρόγραμμα.
"Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι αυτές οι αναφορές δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο που θα προκύψει σύμφωνα με το πρόγραμμα εφόσον υλοποιηθούν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σ' αυτό. Αφορούν αρνητικά σενάρια, που μπορεί με κάποια πιθανότητα να πραγματοποιηθούν ως αποτέλεσμα είτε κλυδωνισμών είτε της ανεπιτυχούς-αναποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος. Δεν είναι αυτό που προβλέπεται ότι θα συμβεί εφόσον κάνουμε σωστά τη δουλειά μας" είπε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο των τοποθετήσεών του, ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για πρόσθετα μέτρα 12 δισ. ευρώ, και όχι 14 δισ. όπως εκτιμά το ΔΝΤ, ενώ συμπλήρωσε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί όλο το 2012 αλλά και μέχρι τα μέσα του 2013, τονίζοντας όμως ότι στη συνέχεια αναμένεται ανάκαμψη.
"Κατά το τρέχον έτος -επισήμανε σχετικά- η ύφεση θα συνεχιστεί, και πιθανόν το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί περαιτέρω, και ενώ η πραγματική οικονομία θα παραμείνει αδύνατη και στο μεγαλύτερο μέρος του 2013, αναμένεται ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών και με την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων, με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων παρεμβάσεων οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας".
Πάντως, με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "II Sole 24 Ore", ο Λουκάς Παπαδήμος δεν αποκλείει και τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, μετά το 2015, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει μεν ό,τι είναι δυνατό για να μη χρειαστεί, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και από την κατάσταση στις αγορές.
"Οι αγορές μπορεί να μην είναι ανοιχτές ακόμη και αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πλήρως όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Είναι δύσκολο να προβλέψεις τις συνθήκες στις αγορές και τις προσδοκίες το 2015. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποια οικονομική βοήθεια μπορεί να είναι απαραίτητη, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά να αποφύγουμε κάτι τέτοιο" σημειώνει ο πρωθυπουργός.