Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ήταν συμβολικά, ο πρώτος ηγέτης με τον οποίο συναντήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως επίσης, συμβολική ήταν και η επιλογή του να κάνει το πρώτο του ταξίδι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ήταν συμβολικά, ο πρώτος ηγέτης με τον οποίο συναντήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως επίσης, συμβολική ήταν και η επιλογή του να κάνει το πρώτο του ταξίδι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για πρώτιστη εθνική προτεραιότητα αναφερόμενος στο Κυπριακό μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία. "Η συνάντηση ήταν ουσιαστική, αμοιβαία επωφελής και για μια ακόμη φορά, θέλω να τονίσω ότι το Κυπριακό είναι για μας πάντα η πρώτη εθνική προτεραιότητα, ο καθοριστικός παράγοντας για την εθνική μας στρατηγική, για μια στρατηγική που έχει συνείδηση της ιστορίας και της ευθύνης απέναντι στο έθνος, απέναντι στις επόμενες γενιές" επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.
Από την πλευρά του, ο Δημ. Χριστόφιας εξέφρασε την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον ελληνικό για την οικονομική δοκιμασία που περνάει.
Η συζήτηση των δύο πολιτικών, στη μια ώρα που διήρκεσε, δεν επικεντρώθηκε μόνο στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα της ενέργειας, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει κατά την έξοδό του απο το προεδρικό μέγαρο ότι το παράδειγμα της Κύπρου ως προς τις έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περίπτωση της Ελλάδας η οποία θα προχωρήσει με βάση το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.
"Έχουμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε σχέση με τις έρευνες επί των υδρογονανθράκων. Το κυπριακό παράδειγμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ελληνική περίπτωση. Στην Ελλάδα, το τονίζω για μια ακόμη φορά, έχουμε πλήρη αίσθηση και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι πράξη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο. "Η οριοθέτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και όλων των θαλασσίων ζωνών, είναι πράξη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο. Απαράβατος κανόνας και αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής, είναι ο πλήρης σεβασμός αλλά και η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας, καλής πίστης και διάθεσης για συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής" είπε χαρακτηριστικά.
Εγκάρδια ήταν και η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, αλλά και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Μεγαλονήσου.
Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο
Σε πολύ καλό κλίμα έγινε και η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον προκαθήμενο της κυπριακής Εκκλησίας, Χρυσόστομο.
Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε: "Ο κ. Βενιζέλος, πολιτικός καριέρας, χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και τα της Κύπρου. Είχαμε μια πολύ όμορφη συνάντηση. Άκουσε και τις δικές μας ανησυχίες κι εμείς τις δικές τους. Ευχόμεθα η μητέρα πατρίδα μας να πάει καλά, γιατί αν δεν πάει καλά η Ελλάδα, δεν θα πάμε ούτε εμείς. Πάντοτε, στηριζόμασταν στην Ελλάδα και η Ελλάδα πάντοτε μας στήριζε. Είχαμε πάντοτε υπόσταση, γιατί μας στήριζε η Ελλάδα. Εμείς είμεθα τόσο μικρό κράτος, που δεν μας υπολογίζει κανείς. Μαζί με την Ελλάδα, μας υπολογίζουν. Γι' αυτό ευχόμαστε καλές επιτυχίες του κ. Βενιζέλου τόσο στο κόμμα όσο και στη 'διεύθυνση' εκεί της μητέρας πατρίδας, να ανεβαίνει συνεχώς το έθνος μας, ούτως ώστε να απολαμβάνουμε κι εμείς".
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: "Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις επαφές με τον Μακαριότατο. Η οπτική του γωνία είναι πάρα πολύ χρήσιμη για το Κυπριακό, αλλά όχι μόνο, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Χαίρομαι, γιατί αυτό που είπε είναι η ιστορική αλήθεια. Η μοίρα Κύπρου και Ελλάδος είναι κοινή. Δίνουμε τώρα έναν αγώνα, ο οποίος δεν είναι απλά και μόνον αγώνας εθνικός, είναι και αγώνας ευρωπαϊκός, καθώς οι δύο χώρες είμαστε μέλη της Ευρωζώνης. Πρέπει αυτή μας τη διάσταση να τη μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα και να μην την αποδεχθούμε ως μειονέκτημα".