Για μια δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση μίλησε η Μέρκελ, ενώ τους άξονες περικοπής των δαπανών στη διετία 2013-2014 φωτογραφίζει με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς. Πιστή τήρηση του προγράμματος ζητά ο Χορστ Ράιχενμπαχ.
Η δοκιμασία των μέτρων συνεχίζεται για την Ελλάδα και μετά τις εκλογές αφού μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να περικοπούν 11 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι σε κάθε αφορμή, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης, καθώς το παραμικρό λάθος ή απόκλιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία του προγράμματος.
Για μια δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ μιλώντας στην τσεχικη εφημερίδα "Lidove Noviny", μια μέρα μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για πιστή εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις επερχόμενες εκλογές, χωρίς ωστόσο να αποκλείει νέες μειώσεις μισθών και νέα μέτρα, σε περίπτωση αποτυχίας.
"Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία τώρα… έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, αλλά έχει ήδη διανύσει ένα ξιοπρεπές τμήμα της διαδρομής. Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει δύσκολα μέτρα, όπως τη μείωση του ελάχιστου μισθού, για να μπορέσει η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική με τις γειτονικές χώρες σε τομείς όπως ο τουρισμός. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες πολιτικές αποφάσεις κάτι που εκτιμώ πολύ. Θα αποδώσουν καρπούς το επόμενο διάστημα", αναφέρει η κ. Μέρκελ.
Τους άξονες περικοπής των δαπανών στην διετία 2013-2014 φωτογραφίζει με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ματίας Μορς. Όπως επισημαίνει, στόχος δεν είναι οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οι αυξήσεις φόρων, αλλά οι δαπάνες για επιδόματα, η μείωση του δημόσιου τομέα και των δαπανών υγείας και νοσοκομείων, ενώ όπως υποστηρίζει, στόχος είναι -με τις τελευταίες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν- να μειωθεί κι άλλο το κόστος εργασίας.
"Η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, -με τρόπο ώστε να διατηρείται η θεμελιώδης κοινωνική προστασία- τις αμυντικές δαπάνες -χωρίς να αμφισβητείται η αμυντική ικανότητα της χώρας σας- και την αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής δημόσιας διοίκησης, η οποία θα εκπληροί την αποστολή της με λιγότερο προσωπικό. Παράλληλα θα πρέπει να διευκρινιστεί ο εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών, των επιχειρησιακών δαπανών στα νοσοκομεία και των επιδομάτων πρόνοιας", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ματίας Μορς.
Την πιστή τήρηση του προγράμματος ώστε να μην υπάρξουν νέες αποκλίσεις, ζητά -μεταξύ άλλων- ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ημερησία".
"Πρόσφατα εγκρίθηκε μια ζωτικής σημασίας απόφαση, για τη δημιουργία διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου υπό τον πρωθυπουργό. Αυτή η ομάδα, η οποία θα πρέπει να εποπτεύει και να κατευθύνει -στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο- όλες τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα, πρέπει να ωθήσει δυναμικά το όλο εγχείρημα", τονίζει ο κ. Ράιχενμπαχ.
Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των δαπανών του κράτους που έχει αναλάβει το ΚΕΠΕ προκειμένου να προσδιοριστεί από πού θα περικοπούν τα 11 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται τον Ιούνιο από την επόμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Μνημονίου, 3 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από το ψαλίδι στα κοινωνικά επιδόματα, 2 δισ. ευρώ από τα λουκέτα σε οργανισμούς του δημοσίου, αλλά και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και 6 δισ. ευρώ από περικοπές αμυντικών δαπανών, περικοπές στις δαπάνες δήμων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο ασφαλιστικό, ενώ έρχεται και μείωση του εφάπαξ από 10-30%.
Τον κίνδυνο αποτυχίας του προγράμματος εάν δεν προωθηθούν αναπτυξιακές πολιτικές και συνεχιστεί η ύφεση, επισημαίνουν μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης.
"Ή χώρα κάνει την αναπτυξιακή πορεία που οφείλει να κάνει για τον πολίτη της, ή μονίμως θα είναι στις δυσκολίες που θα φτάνουν σε μέτρα τέτοια. Δεν μπορώ να λέω ψέματα…" τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
"Για το θέμα του χρέους: Αν η Ελλάδα μείνει για 6η συνεχόμενη χρονιά στο 13% -στην ύφεση- κανένα επίπεδο χρέους δεν μπορεί να είναι ανεκτό" διαμηνύει ο Νότης Μυταράκης.