"Φωτιές" και νέα πολιτική κόντρα προκάλεσε η τροπολογία του Μάκη Βορίδη αναφορικά με την έκδοση αδειών βυτιοφόρων. Πήρε πίσω την τροπολογία ο υπουργός Μεταφορών μετά τις έντονες αντιδράσεις.
"Φωτιές" και νέα πολιτική κόντρα προκάλεσε η τροπολογία του Μάκη Βορίδη αναφορικά με την έκδοση αδειών βυτιοφόρων, ωστόσο μετά τις έντονες αντιδράσεις κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Μεταφορών απέσυρε την τροπολογία.
Σε δήλωση του ο Μ. Βορίδης αναφέρει: "Με αυτή την πρόταση τροπολογίας δεν κλεινόταν τίποτε, διότι εκείνο το οποίο είναι πραγματικότητα είναι πως αύριο το πρωί όποιος θέλει μπορεί να έρθει να πάρει από το υπουργείο μία νέα άδεια οδικού μεταφορέα είτε για βυτιοφόρα είτε για ο,τιδήποτε άλλο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Αντίθετα ο σκοπός αυτής της τροπολογίας ήταν να περιορίσει την ελεύθερη μεταβίβαση αδειών μεταξύ των παλαιών μεταφορέων ακριβώς για να ενισχύσει την έκδοση νέων αδειών μεταφορέων. Ήταν λοιπόν σε μια λογική ενεργοποίησης του ανοίγματος της αγοράς και όχι στη λογική του κλεισίματος. Σε κάθε περίπτωση όμως επειδή εδώ έχουμε συγκυβέρνηση και επειδή οι γνώμες των συγκυβερνώντων κομμάτων πρέπει να γίνονται σεβαστές, εφόσον το ΠΑΣΟΚ έχει αντίρρηση για οποιοδήποτε λόγο, έχει διαφορετική οπτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, εγώ δεσμεύτηκα ότι πράγματι οι συγκεκριμένες διατάξεις θα απαλειφθούν από την τροπολογία".
Πριν την οριστική απόσυρση της τροπολογίας αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ είχε επισκεφθεί τον Μ. Βορίδη. Μετά τη συνάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε: "Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που μιλάμε για απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών, εμείς να γυρίζουμε προς τα πίσω με ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής και να επιχειρούμε να τις κλείσουμε"
Οι πρώην υπουργοί Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας – που είχε περάσει τον νόμο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος – και ο Γιάννης Ραγκούσης αντέδρασαν έντονα και τόνιζαν πως η τροπολογία δεν θα περνούσε από τη Βουλή.
Ο Δ. Ρέππας μιλώντας στο ρ/σ "Βήμα FM" δήλωσε:"Αυτά δεν περνούν και πρέπει να σας πω ότι στη Βουλή αυτή δεν υπάρχει κόμμα το οποίο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε θα χρειάζεται τη συναίνεση και του άλλου κόμματος προκειμένου να ψηφίσει μια διάταξη"
Ο Γιάννης Ραγκούσης που είχε συγκρουστεί με τον Μ. Βορίδη και για το θέμα των ταξί τόνισε: "Η αντίληψη και οι επιδιώξεις σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Βορίδης προσεγγίζει όλα τα επαγγέλματα στις μεταφορές που πρέπει να ανοίξουν – τελικά μόνο στα λόγια – είναι από την πρώτη στιγμή ίδιες και αναλλοίωτες. Υπό αυτήν την έννοια, έχουν συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο".
Σύμφωνα με την τροπολογία για την περίοδο 2012 έως 2020 οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσεως δεν θα μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε βυτιοφόρα, ενώ όσοι ήθελαν να πάρουν άδεια για βυτιοφόρο θα έπρεπε να διαθέτουν όχημα υψηλής τεχνολογίας, παράμετρος που σύμφωνα με τους αυτοκινητιστές θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για να ανοίξει ο κλάδος.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών, Απόστολος Κενανίδης δήλωσε πως το κόστος για μια άδεια είναι ήδη υψηλό και τόνισε: "170.000 κάνει ένα βυτίο σήμερα, συν τα υπόλοιπα τα οποία απαιτούνται για να βγάλει άδεια οδικού μεταφορέα, όπως για παράδειγμα οικονομική επιφάνεια 15.000 ευρώ, χώρος στάθμευσης, ενώ απαιτείται να υπάρχει και γραφείο".
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, δήλωσε για το θέμα: "Ο κ. Βορίδης, όπως έκανε και ο κ. Ρέππας στο παρελθόν, για μικροκομματικούς λόγους κοροϊδεύει τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, υπονομεύοντας μια από τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Οι διαρθρωτικές αλλαγές όμως και η απελευθέρωση των κλειστών αγορών, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αναμόρφωση της οικονομίας και τη δημιουργία μιας υγιούς προοπτικής ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Με τις λογικές που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταστρέφουν τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων και να οπισθοχωρούν ατάκτως από το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, μοιράζοντας υποσχέσεις δεξιά και αριστερά και δυναμιτίζοντας το έργο της κυβέρνησης που συμμετέχουν".