Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια της χώρας από τα μεσάνυχτα, με ομάδες περιφρούρησης μπροστά στους καταπέλτες. Ανοιχτά υπέρ της επιστράτευσης των απεργών, τάχθηκε σήμερα η Α. Διαμαντοπούλου. Για μεγάλη ζημιά που έχει προκληθεί στη νησιωτική Ελλάδα έκανε λόγο η τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ
Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια της χώρας από τα μεσάνυχτα, με ομάδες περιφρούρησης μπροστά στους καταπέλτες, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απεργία από κατοίκους, επιχειρηματίες και αγρότες των νησιών για την τεράστια οικονομική ζημιά που προκαλούν οι κινητοποιήσεις.
25 δρομολόγια είχαν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά για Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών, όπου θα ταξίδευαν περίπου 30.000 επιβάτες για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και 10.000 για τον Αργοσαρωνικό. Οι ακυρώσεις σε εισιτήρια και ξενοδοχεία φθάνουν το 20%, όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς.
Οι αγρότες της Κρήτης αποφάσισαν να μην ναυλώσουν πλοίο για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων, ώστε να μην προκληθεί ένταση όπως υποστηρίζουν, ενώ καλούν τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ να αναστείλουν την απεργία έστω και τώρα.
Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία δηλώνουν ότι η απεργία θα λήξει αύριο τα μεσάνυχτα, ενώ κάποια αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων απεργιών μετά το Πάσχα.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Ανοιχτά υπέρ της επιστράτευσης των απεργών, τάχθηκε σήμερα η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον ρ/σ "ΡάδιοΕννέα", ενώ επανέλαβε ότι για την απεργία των ναυτικών ευθύνεται το ΚΚΕ λέγοντας: "Ποιο είναι αυτό που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση; να κάνει επιστράτευση σήμερα. Γιατί, είναι δύο μέρες απεργία, η δική μας πρόταση να σας πω ήταν αυτή αλλά βεβαίως δέχομαι όλα τ' άλλα επιχειρήματα γιατί η απεργία ήταν διήμερη. Η επιστράτευση έχει πολλά πράγματα πίσω της δεν είναι τόσο απλά".
Λοβέρδος και Κουτρουμάνης προχώρησαν σε κίνηση αντιπερισπασμού, καταθέτοντας τροπολογία, με την οποία ανοίγουν το δρόμο για να τεθούν εκτός ΕΟΠΥΥ ο Οίκος του Ναύτου και όποιο άλλο ταμείο το επιθυμεί, αρκεί να αναλάβει το ίδιο, την αποκλειστική ευθύνη της χρηματοδότησής του.
Για μεγάλη ζημιά που έχει προκληθεί στη νησιωτική Ελλάδα έκανε λόγο η τομεάρχης τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". "Υπάρχουν τεράστιες άμεσες ζημίες αλλά υπάρχει και η ζημία που υφίσταται και η εικόνα της χώρας, άρα και ζημία σε βάθος χρόνου" είπε η κ. Κεφαλογιάννη.
Η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε επιστράτευση, υποστήριξε ο διπλωματικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέας Ψυχάρης. "Αυτή τη στιγμή έχουμε μια απεργία, η οποία στοχεύει όχι να ταλαιπωρήσει μεγαλοβιομήχανους ή πολιτικούς ή οτιδήποτε άλλο. Στοχεύει να ταλαιπωρήσει τον απλό κόσμο, και αυτό είναι απαράδεκτο. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει μια λύση σε αυτό" ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ RealFm.
"Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται για σώσουν την κοινωνική ασφάλισή τους, τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας τους, που η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν αποφασίσει να κατεδαφίσουν" τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ανέφερε ότι "με απόλυτο σεβασμό στα αιτήματα των εργαζομένων στη ναυτιλία θα έλεγα ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν την αγωνιστική τους πρακτική".
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης δήλωσε ότι "πριν επικρατήσει ο απόλυτος παραλογισμός, η ΠΝΟ πρέπει να σταματήσει την απεργία. Η οικονομία πολλών περιοχών της χώρας διαλύεται".
"Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στη ναυτιλία. Θεωρούμε όμως ότι οι ναυτιλιακές μεταφορές επιτελούν κομβικό ρόλο στη βιωσιμότητα της νησιωτικής Ελλάδας" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.