Η νέα κυβέρνηση, από την επομένη κιόλας των εκλογών, καλείται να διαχειριστεί τα θέματα της βαθύτερης ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας και τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, χωρίς να υπάρχει μάλιστα η παραμικρή περίοδος χάριτος από τους δανειστές.
Ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, εφόσον σχηματιστεί, είναι η κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας, που επιστρέφει στην Αθήνα στα μέσα Μαϊου.
Η νέα κυβέρνηση, από την επομένη κιόλας των εκλογών, καλείται να διαχειριστεί τα θέματα της βαθύτερης ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας και τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, χωρίς να υπάρχει μάλιστα η παραμικρή περίοδος χάριτος από τους δανειστές όπως διαμηνύουν αξιωματούχοι κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα τεθεί κατ' αρχήν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα η απόδοση των φορολογικών μέτρων και των φορολογικών ελέγχων, η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η συγκράτηση των δαπανών κυρίως στο πεδίο της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.
Αξιολόγηση θα γίνει παράλληλα για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών όπου θα γίνει και η πρώτη αποτίμηση του πρόσφατου εργασιακού "πακέτου".
Συν τοις άλλοις, θα ελεγχθεί εάν προχωρά στη πράξη η απελευθέρωση επαγγελμάτων-υπηρεσιών, ενώ θα γίνει και η τελική διαβούλευση για το νέο Φορολογικό πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Με αυτά τα δεδομένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια δράσης για τις όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις, έτσι ώστε στην αξιολόγηση του Μαϊου από την τρόικα, να υπάρξει πειστική απάντηση στη πιθανή απαίτηση των ελεγκτών για τη λήψη νέων μέτρων για το 2012.
Έχοντας συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει θετικό το ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού συγκρατήθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ αντί στόχου 8,6 δισ. ευρώ, ενώ στα καλά νέα συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός των πρωτογενών δαπανών στα 12,2 δισ. ευρώ αντί στόχου 12,8 δισ. ευρώ και των δαπανών για τόκους στα 6,9 δισ. ευρώ αντί στόχου 7,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν λόγω του ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι 2,5 δισ. ευρώ υψηλότερο από πέρσι, ενώ και οι πρωτογενείς δαπάνες- παρά τις περικοπές μισθών και συντάξεων- είναι 136 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από πέρσι.
Η μεγαλύτερη εστία προβληματισμού είναι για μια ακόμα φορά τα έσοδα, τα οποία εμφανίζουν υστέρηση 166 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μια προσεκτικότερη ματιά δείχνει, επίσης, ότι λειτούργησαν ως "μαξιλάρια" για τη συγκράτηση του ελλείμματος αφενός οι επιστροφές φόρου που είναι 211 εκατ. ευρώ μικρότερες από αυτές που είχαν προβλεφθεί, όπως επίσης οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που είναι 462 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από αυτές που είχαν προϋπολογιστεί.