Απέτυχε η προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος γεωπαρατήρησης, μετέδωσε βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Έντονες αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα.
Απέτυχε η προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος γεωπαρατήρησης, μετέδωσε βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέροντας ότι επιστήμονες και τεχνικοί ερευνούν τα αίτια της πτώσης του.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνία και των ΗΠΑ, ο πύραυλος εξερράγη εν πτήση και τα συντρίμμια του κατέπεσαν στη θάλασσα, λίγο μετά την απογείωσή του.
Την εκτόξευση παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό, η διεθνής κοινότητα, που αποκήρυξε το εγχείρημα ως μια συγκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικής τεχνολογίας και κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ουάσιγκτον, Σεούλ αλλά και οι G8 καταδίκασαν αμέσως την εκτόξευση, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για "πρόκληση" της Πιονγκγιάνγκ, ενώ η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βόρεια Κορέα, που είχε προγραμματιστεί ως αντάλλαγμα για το "πάγωμα" του πυρηνικού προγράμματος του καθεστώτος. Η Ρωσία νωρίτερα κάλεσε την Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει στην εκτόξευση αυτή, τονίζοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως εντός της ημέρας προκειμένου να "αποφασίσει τα προσεχή βήματά του". Η Ιαπωνία μίλησε για μια "ακραία πρόκληση", η οποία έθεσε σε "κίνδυνο την ασφάλεια της Ιαπωνίας". Ο Γκουίντο Βεστερβέλε ήταν ο πρώτο Ευρωπαίος αξιωματούχος που αντέδρασε, καταδικάζοντας το γεγονός και καλώντας τον ΟΗΕ να "αντιδράσει σθεναρά".
"Ηρεμία" και "αυτοσυγκράτηση" ζήτησε το Πεκίνο, μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου, λέγοντας ότι "ελπίζουμε όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ηρεμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα προβούν σε μια κίνηση που θα έβλαπτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην χερσόνησο".
Η ανεπιτυχής προσπάθεια θεωρείται πλήγμα και για το νέο ηγέτη της χώρας, τον 30χρονο Κιμ Γιονγκ Ουν που μια ημέρα πριν είχε προαχθεί, με κάθε επισημότητα, σε όλα τα ανώτατα αξιώματα του καθεστώτος, ένα τελετουργικό με το οποίο ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.