Η προσπάθεια για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί και τη βασική πρόκληση της νέας κυβέρνησης ξεκινά με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της
Η προσπάθεια για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί και τη βασική πρόκληση της νέας κυβέρνησης ξεκινά με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται πλέον στη χώρα μας.
Βασικό εργαλείο θα είναι τα υπόλοιπα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που υπολογίζονται στα περίπου 14,5 δισ. ευρώ, υπό τη προϋπόθεση ότι θα αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Σημαντική θα είναι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με γραμμές χρηματοδότησης που μπορεί να φτάσουν στα 5 δισ. ευρώ κυρίως μέσω του Ταμείου εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες και του Ταμείου εγγυήσεων για τις υποδομές, ενώ θα συνεχιστεί η πολιτική των φτηνών δανείων προς τις τράπεζες με στόχο τη παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εντός του καλοκαιριού, εάν όλα πάνε καλά, θα φτάσουν και τα πρώτα κονδύλια από το πακέτο στήριξης για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, με τη πρώτη δόση να υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ.
Από την ανάκαμψη της οικονομίας, με βάση το κεντρικό σενάριο που προβλέπει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, θα εξαρτηθεί η υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και η ταχύτερη ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας.
Η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα "αγκάθια" της ύφεσης που προβλέπεται, πλέον, ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 5%, της ανεργίας που εκτιμάται ότι θα αγγίξει επισήμως το 20%, αλλά και της ομαλής ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. Πρόκληση χαρακτηρίζεται, επίσης, η αντιμετώπιση της υστέρησης στα έσοδα που ήδη ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ, η συγκράτηση των δαπανών των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων σε μια ρευστή αγορά με πρώτο στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ έως τον Ιούνιο.
Στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, "αγκάθι" χαρακτηρίζεται η απόδοση του πακέτου των εργασιακών μέτρων όπως επίσης η επικείμενη επανεξέταση του πλαισίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει επίσης, στην πράξη, την πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, με στόχο και τη μείωση των τιμών, ως αντίβαρο στη μείωση μισθών και συντάξεων.