Πάσχα στο ...σπίτι φαίνεται ότι θα κάνουν φέτος οι Έλληνες, καθώς, η οικονομική κρίση, έβαλε "φρένο" στην πασχαλινή έξοδο. Σημαντική ήταν η αύξηση των ακυρώσεων
Πάσχα στο …σπίτι φαίνεται ότι θα κάνουν φέτος οι Έλληνες, καθώς, η οικονομική κρίση, έβαλε "φρένο" στην πασχαλινή έξοδο. Σημαντική ήταν η αύξηση των ακυρώσεων, οι οποίες ρίχνουν στο μισό την πληρότητα σε πολλούς παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Πάτμος ή η Μύκονος.
Ως μια από τις χειρότερες περιόδους της τελευταίας δεκαπενταετίας χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών πρακτόρων, Σπύρος Γκίνης.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στην Κέρκυρα οι κρατήσεις είναι μειωμένες έως και 50%, περίπου στα ίδια επίπεδα και στην Πάτμο, στην Μύκονο η μείωση της κίνησης αγγίζει το 40%, στην Λακωνία με τους παραδοσιακούς προορισμούς της Μάνης και της Μονεμβασιάς από 30% έως 40% ενώ στην Κρήτη ένα στα δυο ξενοδοχεία παρέμεινε κλειστό.
Στην Πάτμο ούτε οι χαμηλές τιμές των ξενοδοχείων ούτε και οι προσφορές των πακέτων δελέασαν φέτος τους επισκέπτες. Οι εκδρομείς, όπως όλα δείχνουν, έχουν περιορίσει της διανυκτερεύσεις, καθώς πολλοί κλείνουν κατάλυμα ακόμα και για μια ημέρα.
Ενδεικτικά της ύφεσης που παρουσιάζει η τουριστική αγορά είναι και τα στοιχεία των αφίξεων για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου όπου η μείωση μεσοσταθμικά πλησιάζει το 9%. Κοντά στο 16% στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", φτάνει το 39% στο αεροδρόμιο της Κω και 54% στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Η ίδια εικόνα και στο λεκανοπέδιο και στους κοντινούς από την Αθήνα προορισμούς.
Τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία, τα οποία πέρσι το Πάσχα ήταν ανοικτά στην Χαλκιδική δεν άνοιξαν φέτος. Οι ιδιοκτήτες τους εκτίμησαν ότι το κόστος λειτουργίας τους ήταν ασύμφορο. Σήμερα η πληρότητα των ξενοδοχείων που άνοιξαν στην Χαλκιδική για το Πάσχα δεν ξεπερνά το 55% – 60%, και ο μέσος όρος διαμονής δεν ξεπερνά το διήμερο.