Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που έδρασε η οργάνωση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με κεντρικό πρόσωπο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο πρώην υπουργός πήρε προκαταβολή... μίζας ύψους 1.748.000 δολαρίων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με ρωσική εταιρεία.
Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που έδρασε η οργάνωση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με κεντρικό πρόσωπο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Το εισαγγελικό πόρισμα, 100 σελίδων, συνθέτει όλο το πάζλ των διαδρομών του μαύρου πολιτικού χρήματος που αποκτήθηκε από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τις εισαγγελείς και τα στοιχεία που αντλήθηκαν από την δικογραφία της σύμβασης των αντιαεροπορικών συστημάτων ΤOR-M1, ο πρώην υπουργός πήρε… προκαταβολή μίζας ύψους 1.748.000 δολαρίων στις 30 Ιουνίου του 1998 για επιτευχθεί τελικά η συμφωνία με την ρωσική ΑΝΤΝΕΥ, η οποία υπεγράφη στις 26 Φεβρουαρίου το 1999.
Η έρευνα, συγκεκριμένα εντόπισε το έμβασμα του 1.748.000 δολαρίων το οποίο κατευθύνθηκε προς την off-shore Bluebell, δικαιούχος της οποίας ήταν ο ξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, από τον Al Zayat Fouad, που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής Drumilan International και είχε αναλάβει την εκτέλεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την σύμβαση των TOR M1.
Ακολούθησαν 6 επιταγές από την ίδια εταιρία προς την Bluebell από τις 26 Ιουνίου του 2000 μέχρι και τις 7 Ιουνίου του 2001, συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων. Σημειώνεται μάλιστα στο εισαγγελικό πόρισμα ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα ξεκίνησαν αμέσως μόλις έφθασαν τα πρώτα χρήματα των δωροδοκιών και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1998, όταν δηλαδή δόθηκε η προκαταβολή, αγοράζεται από την Bleubell το σπίτι στο Κολωνάκι, το οποίο σήμερα ανήκει στην κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου.
"Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η υπογραφή τόσο της κύριας σύμβασης των TORM1 όσο και της σύμβασης των ωφελημάτων δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν δεν καταβάλλονταν πρωτίστως στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, ως αντάλλαγμα, τεράστια χρηματικά ποσά" αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα.
Ενάμισι χρόνο αργότερα, και ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος παραμένει υπουργός Εθνικής Αμυνας, υπογράφει μία ακόμη σύμβαση, αυτή της κατασκευής 4 υποβρυχίων τύπου 214. Η κατασκευή τους θα γίνονταν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την βοήθεια της κοινοπραξίας HDW-Ferostaal.
Και σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, στα χέρια του πρώην υπουργού κατέληξε από την εταιρία Μarine Industrial Enterprises κατ' εντολήν της FEROSTAAL μίζα ύψους 3.960.000 ελβετικών φράγκων, η οποία έφτασε στον Άκη Τσοχατζόπουλο μέσω της εταιρίας Morelia και στη συνέχεια στους τραπεζικούς λογαριασμούς του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα στο εξωτερικό. Από εκεί, μέρος των χρημάτων κατέληξε σε λογαριασμό της Torcaso στην Κύπρο.
Από την γερμανική δικογραφία συνάγεται χωρίς κανένα δισταγμό και καταγράφεται στο εισαγγελικό πόρισμα ότι "οι συμφωνίες για τις μαύρες πληρωμές είχαν γίνει από τον Ιούνιο του 1997 και είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον οι παράνομες πληρωμές που είχαν ως αποδέκτη τον πρώην υπουργό, είχαν ξεκινήσει πριν ληφθεί η απόφαση για την σύμβαση και οπωσδήποτε πριν από την υπογραφή της, δηλαδή πριν από τον Δεκέμβριο του 1999".