Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα οδηγηθεί στον ανακριτή, το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση με τις μίζες. Οι συνήγοροί του αναμένεται να υποστηρίξουν ότι αφού η Βουλή δεν κίνησε τη διαδικασία σε βάρος του όταν ήταν υπουργός, το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί όπως επίσης και το αδίκημα του ξεπλύματος.
Στον ανακριτή θα οδηγηθεί το πρωί της Δευτέρας ο Άκης Τσοχατζόπουλος προκειμένου να απολογηθεί για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μία πράξη που σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα είναι προϊόν δωροδοκίας από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Τα "καυτά" στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε βάρος του πρώην υπουργού φαίνεται πως τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Οι συνήγοροί του φέρεται πως θα επιλέξουν να υποστηρίξουν ότι αφού η Βουλή δεν κίνησε τη διαδικασία σε βάρος του όταν ήταν υπουργός, το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί όπως επίσης και το αδίκημα του ξεπλύματος.
"Γιατί αναμοχλεύεται μία υπόθεση που έχει ερευνηθεί και οριστικά έχει κλείσει από τη Βουλή; Ο κ. Τσοχατζόπουλος καλείται να απολογηθεί για παραγεγραμμένα αδικήματα. Η απλή ανάγνωση των σχετικών νομοθετικών κειμένων και η αναφορά του χρόνου τέλεσης του αδικήματος οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα περί παραγραφής" αναφέρουν μεταξύ άλλων στην σημερινή τους δήλωση οι δικηγόροι του πρώην υπουργού.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα παρουσιαστεί ενώπιον του ανακριτή με ένα πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο, επιπλέον, θα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα έμβασμα που να φθάνει απ' ευθείας στον ίδιο, γεγονός που φαίνεται και μέσα από το εισαγγελικό πόρισμα. Οι δύο εισαγγελείς μέσα από την 100σέλιδη αναφορά τους συμπεραίνουν σθεναρά ότι τα χρήματα που ελάμβανε ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου από τα εξοπλιστικά προγράμματα προορίζονταν για τον ίδιο τον πρώην υπουργό.
"Όπλο" στα χέρια των εισαγγελέων είναι και η γερμανική δικογραφία, από την οποία προκύπτει η εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού ως αποδέκτη δωροδοκίας. Δύο ήταν οι εταιρίες που ανέλαβαν για λογαριασμό της Ferostaal να διακινήσουν τις μίζες προκειμένου να πάρει η γερμανική εταιρία το έργο της κατασκευής των 4 υποβρυχίων, έναντι 2 δισ ευρώ.
Η Dolmarton και MIE, υπεύθυνοι των οποίων ήταν δύο Έλληνες και κατηγορούμενοι σήμερα για ενεργητική δωροδοκία. Από το 2000 έως το 2003 καταβλήθηκαν στην Dolmarton 25,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ίδια έτη καταβλήθηκαν στην ΜΙΕ συνολικά 87,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το γερμανικό κατηγορητήριο, "τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων, τα οποία καταβλήθηκαν στην εταιρία Dolmarton εν μέρει μέσω της εταιρίας ΜΙΕ και εν μέρει απευθείας, χρησιμοποιήθηκε για την συγκάλυψη των μιζών. Τα χρήματα αυτά διαβιβάστηκε σε φορείς λήψης αποφάσεων οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, στις υπηρεσίες ή στο πολεμικό ναυτικό της Ελλάδος, προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την ανάθεση της παραγγελίας υπέρ της κοινοπραξίας. Για την ανάθεση της παραγγελίας χρειαζόταν η βοήθεια ειδικών, οι οποίοι έχαιραν της εμπιστοσύνης των φορέων λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα. Ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν κάποιο σύμβουλο, ο οποίος είχε πρόσβαση στους υψηλόβαθμους φορείς λήψης αποφάσεων…."
Ο πρώην υπουργός, μέσω των συνηγόρων του, δηλώνει ότι η απόφαση για την σύμβαση κατασκευής των υποβρυχίων ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ. "Η απόφαση για την αγορά 4 υποβρυχίων ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2000 από το ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ζητήθηκε τόσο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής επιτροπής της βουλής όσο και στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας η κλήση των μελών της συνθέσεως του ΚΥΣΕΑ προς παροχή εξηγήσεων. Το αίτημα και στις δύο περιπτώσεις δεν έγινε δεκτό" λένε χαρακτηριστικά οι δικηγόροι του κ. Τσοχατζόπουλου.