Έκδηλη είναι η ανησυχία ΕΕ και ΔΝΤ για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία ημέρα στην εκτέλεση του προγράμματος.
Έκδηλη είναι η ανησυχία ΕΕ και ΔΝΤ για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία ημέρα στην εκτέλεση του προγράμματος.
Πάντως, η επικεφαλής του Ταμείου, απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, δεν θέλησε να πάρει ανοιχτά θέση για το αποτέλεσμα των εκλογών.
"Θα ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος, ειδικά σήμερα για να προβλέψω το αποτέλεσμα των πολιτικών εκλογών", είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, από την επομένη των εκλογών, αρχίζει η προετοιμασία για το πρώτο τεστ της τρόικα, που αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου, με κύριο μέλημα την οριστικοποίηση των δαπανών ύψους 11 δισ. ευρώ που πρέπει να περικοπούν την επόμενη διετία. Η αρχή θα γίνει με τη μείωση κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια πανεπιστημιακών, δικαστικών, νοσοκομειακών γιατρών και ενστόλων, με μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και περικοπές στο ΠΔΕ.
Νέα μειώση αναμένεται στις λειτουργικές και στις αμυντικές δαπάνες, ενώ η τρόικα πιέζει για επίσπευση των λουκέτων σε οργανισμούς και ΔΕΚΟ, καθώς και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών, αλλά και χαμηλότερο πλαφόν τόσο για τις υψηλές συντάξεις, όσο και για το ποσό που μπορεί να λαμβάνει κάποιος σε περίπτωση διπλής σύνταξης. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα νέου ασφαλιστικού, σε περίπτωση που κριθεί ότι ξεφεύγουν οι δαπάνες των ταμείων.
Πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το μήνυμα που στέλνει ο επικεφαλής της Bundesbank, τονίζοντας ότι η έξοδος της ελλάδας από το ευρώ δεν θα έλυνε τα προβλήματα, αλλά και ότι η βοήθεια δίνεται υπό όρους.
"Η Γερμανία έπραξε σωστά βοηθώντας την Ελλάδα, η αλληλεγγύη όμως έχει όρια. Γι' αυτό η παροχή βοήθειας συνδέεται με όρους, προκειμένου οι Έλληνες να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τα προβλήματά τους. Εφόσον τηρούν τους όρους, οφείλουμε να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία προς το συμφέρον όλων μας. Με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα επιλύονταν τα προβλήματα", τόνισε ο κ. Γιένς Βάιντμαν.
Ριζικές αλλαγές έρχονται όμως και στη φορολογία, καθώς με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αντικατάστασή τους με επιδόματα σε οικονομικά ασθενέστερους, η κατάργηση των ειδικών καθεστώτων μειωμένου ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα στα νησιά, νέοι συντελεστές ΦΠΑ και αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, ενώ καθιερώνονται αυστηρότερα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, θα προβλέπεται ενιαίος συντελεστής για τις επιχειρήσεις και ενιαίος φόρος ακινήτων.
Τι συζήτησαν Σαχινίδης – Λαγκάρντ
Μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ενώ μετέφερε στην κα Λαγκάρντ τα καλά νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012 όπου διαπιστώνεται μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος από τον αρχικό στόχο.
Επιπρόσθετα, φαίνεται από την ανακοίνωση ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και όπως λέει ο κ. Σαχινίδης πρόκειται για προτεραιότητα και για το ΔΝΤ ενώ επισημάνθηκε πόσο σημαντική είναι η ολοκλήρωση της κεφαλαιακής θωράκισης του τραπεζικού συστήματος ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο.