Στο 9,1% του ΑΕΠ ή 19,565 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τελικά τo 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Πρόκειται για ελαφρώς καλύτερη επίδοση από το 9,2% που προέβλεπε ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2012.
Στο 9,1% του ΑΕΠ ή 19,565 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τελικά τo 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Πρόκειται για ελαφρώς καλύτερη επίδοση από το 9,2% που προέβλεπε ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2012, που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα κληθεί να καλύψει μια επιπρόσθετη "τρύπα".
Ελαφρώς καλύτερες ήταν οι επιδόσεις και σε ό,τι αφορά τη μεταβολή του ελλείμματος των ετών 2009 και 2010. Ειδικότερα, για το 2009 το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 10,3% (αντί 10,6%) και για το 2010 στο 15,6% (αντί 15,8%).
Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι "η Ελλάδα σε δύο χρόνια κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ".
"Σε όρους πρωτογενούς ελλείμματος, η βελτίωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Η απάσταση που έχει διανύσει η χώρα από το έλλειμμα του 2009 ειναι μεγάλη. Σύντομα θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα" αναφέρει ο Φίλιππος Σαχινίδης και προσθέτει: "Η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά οριοθετούν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, ειδικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων, που αφαιρεί μεγάλο ύψος τόκων από τις δαπάνες του κράτους, δεν αποτελεί μόνον ανάγκη προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και θα δικαιώσει τις θυσίες και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες κατά την τελευταία διετία".
Το βάρος τώρα πέφτει ολοκληρωτικά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, θέμα που τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με αυτό της εφαρμογής του προγράμματος.
Καθοριστικός παράγοντας για το εάν τελικά χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, θα είναι η μεγαλύτερη ύφεση, που σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις τείνει προς το 5%. Η βαθύτερη ύφεση έχει άμεση επίπτωση στα έσοδα, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι το 2011 εισπράχθηκαν 2,2 δισ. ευρώ λιγότερα από το 2010 παρά το μπαράζ φορολογικών μέτρων, ενώ επιβαρυντικός παράγοντας χαρακτηρίζεται και η "τρύπα" των 350 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.
Τις εξελίξεις θα κρίνει και η ενδεχόμενη επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, ειδικότερα οι πιέσεις στον ευρωπαϊκό νότο και οι τιμές του πετρελαίου.
Στο μεταξύ, με την παράδοση σήμερα της πρώτης Έκθεσης του ΚΕΠΕ στον Λουκά Παπαδήμο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για περικοπές τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών. Στην… προκρούστεια κλίνη μπαίνουν οι μισθοί στο Δημόσιο και οι οργανισμοί και φορείς κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου τα "λουκέτα" θα διογκώσουν το κύμα των απολύσεων, ενώ τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ θα περικοπούν από τα κοινωνικά επιδόματα.