Στην απόρριψη της ιδέας μιας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημοσίου χρέους στάθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.
Στην απόρριψη της ιδέας μιας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημοσίου χρέους στάθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.
"Μια ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική και αναγκαία. Μια ανάπτυξη μέσω πιστώσεων θα μας έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης. Δεν το θέλουμε, δεν θα το κάνουμε", ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αναφερόμενη στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 8 στις ΗΠΑ στις 18 και 19 Μαΐου, επισήμανε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα συζητηθεί όπως και τα μέτρα ανάπτυξης και δημοσιονομικής ανάταξης στην Γηραιά Ήπειρο.
Έμμεση ήταν η αναφορά της στην Ελλάδα καθώς υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αποδεχθούν όλοι την άποψη ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι μια μακρά διαδικασία με απαραίτητη την αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως η "υπερβολική υπερχρέωση" ή η "έλλειψη ανταγωνιστικότητας" σε "ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες".
Για μια ακόμα φορά, οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγόρησαν ανοιχτά την Γερμανίδα καγκελάριο για αδιέξοδη στρατηγική επίλυσης της κρίσης. "Είτε θέλετε να το παραδεχθείτε είτε όχι, η Γερμανία και η Ευρώπη θα βγουν από την παρούσα κρίση μόνο όταν θα έχουμε πραγματικά το θάρρος να κάνουμε ο,τι μπορούμε για αναπτυξιακές ωθήσεις. Και γι'αυτό χρειαζόμαστε προτάσεις, όπως αυτές που σας κάναμε, και γι'αυτό πρέπει και εσείς να έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε την χρησιμότητα ενός εργαλείου, που αρνηθήκατε στο παρελθόν, τον φόρο επί των συναλλαγών στις χρηματαγορές. Αυτό πρέπει να γίνει", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Οι πιέσεις εν τω μεταξύ εντείνονται στην Ισπανία που αναδεικνύεται σε "αχίλλειο πτέρνα" της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Κομισιόν, η Μαδρίτη δεν θα πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος ούτε φέτος, ούτε του χρόνου εκτός και εάν λάβει πρόσθετα μέτρα.
Παραμονή, μάλιστα, της ανακοίνωσης της κυβέρνησης Ραχόι για την διάσωση των ισπανικών τραπεζών, ο Γερμανός Γιέργκ Άσμουσεν, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αξίωσε από τη Μαδρίτη περαιτέρω ενίσχυση του προβληματικού τραπεζικού τομέα. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κ. Ραχόι λέγοντας ότι οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν θα επηρεάσουν την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ισπανίας. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι γνωρίζει τι πρέπει να κάνει η χώρα.
Επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους, η αμερικανική Wall Street Journal ανέφερε ότι είναι πιθανή η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για την Ισπανία ενώ ανάλογης μεταχείρισης μπορεί να τύχει και η Γαλλία.