Ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότερα αποδέσμευσε τελικά το EFSF από την προγραμματισμένη δόση του Μαΐου για την Ελλάδα των 5,2 δισ. ευρώ, κρίνοντας ότι καλύπτονται επαρκώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότερα αποδέσμευσε τελικά το EFSF από την προγραμματισμένη δόση του Μαΐου για την Ελλάδα των 5,2 δισ. ευρώ, κρίνοντας ότι καλύπτονται επαρκώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Όπως ανακοινώθηκε, το 1 δισ. ευρώ θα δοθεί εν ευθέτω χρόνο και αναλόγως των αναγκών της Ελλάδας, για τις οποίες υπάρχει άμεση ενημέρωση.
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαϊγί, ο οποίος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν με υπευθυνότητα, για τον σχηματισμό γρήγορα κυβέρνησης που θα έχει όντως λειτουργική πλειοψηφία.
"Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνηθίζει να καταβάλει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στις πραγματικές οικονομικές ανάγκες των κρατών-μελών. Στην προκειμένη περίπτωση αποφασίστηκε να καταβάλει σήμερα 4,2 δισ. ευρώ και το ποσό του 1 δισ. που απομένει, και το οποίο δεν χρειάζεται πριν τον Ιούνιο, θα καταβληθεί αναλόγως των χρηματικών αναγκών της Ελλάδας" είπε ο κ. Μπαϊγί.
Και πρόσθεσε: "Επομένως, για εμάς είναι πολύ σαφές. Οι ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους καλύπτονται επαρκώς και η Ελλάδα μπορεί να λειτουργεί με την καταβολή των 4,2 δισ. ευρώ. Δεν ανησυχούμε, οι ανάγκες καλύπτονται και το κράτος μπορεί να λειτουργεί κανονικά".
Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά από τις έντονες επιφυλάξεις που διατύπωσαν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους στον Βορρά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα και όπως αναφέρει η "Wall Street Journal", αξιωματούχοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι όλη αυτή η συζήτηση για τη δόση είναι κάποιας μορφής πίεση προς την Αθήνα για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα υποστηρίξει το πρόγραμμα διάσωσης.
Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει ως "κακά νέα" την Ελλάδα. "Τα θεμελιώδη της είναι τα χειρότερα στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρωζώνη με τόσο υψηλό χρέος" σημεώνει και προσθέτει: "Νομίζω ότι η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τους συμφωνηθέντες όρους".
Μιλώντας στο Reuters, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, που διατηρούν την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Δεν προκύπτει απαίτηση για προώθηση μέτρων που έχουν συμφωνηθεί καθώς δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα.
Λένε, ωστόσο, ότι περιμένουν να ανακοινωθούν επαναληπτικές εκλογές το αργότερο μέχρι την Κυριακή, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, σημειώνουν ότι θα δίνουν το μίνιμουμ για να καλυφθουν οι απαραίτητες ανάγκες, καθώς δεν θέλουν να προκληθεί χάος με το να μείνουν άνθρωποι απλήρωτοι, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να αποθαρρυνθούν κόμματα που λένε πως θα κάνουν ό,τι θέλουν και οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα γιατί αυτό συμφέρει την ΕΕ.
Την ιδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τους Μέρκελ και Σόιμπλε… στην πρώτη γραμμή, εξαπολύουν νέα ομοβροντία, τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει πλήρως τις συμφωνίες, δεν διασφαλίζεται η παραμονή της στο ευρώ.
Η Standard & Poors προειδοποιεί με υποβάθμιση την Ελλάδα, στην περίπτωση που οι δανειστές αποσύρουν την υποστήριξή τους, ενώ στο εβδομαδιαίο Δελτίο της η Alpha Bank σημειώνει ότι η απαλλαγή από το Μνημόνιο οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι τα δύο πρώην μεγάλα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας απέτυχαν να εξηγήσουν με αξιοπιστία την αναγκαιότητα του Προγράμματος.