Ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ισπανία. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης έζησε την Παρασκευή μια από τις χειρότερες ημέρες του από το 2003. Οι τράπεζες, έχοντας πληγεί από την φούσκα των ακινήτων, καλούνται τώρα να διαγράψουν από τους ισολογισμούς τους τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια
Ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ισπανία. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης έζησε την Παρασκευή μια από τις χειρότερες ημέρες του από το 2003 και το επιτόκιο για τα δεκαετή ισπανικά κρατικά ομόλογα παρέμεινε σταθερά από το 6%, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με φόβο και ανησυχία στα σχέδια της κυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.
Οι τράπεζες, έχοντας πληγεί ιδιαίτερα από την φούσκα των ακινήτων, καλούνται τώρα να διαγράψουν από τους ισολογισμούς τους τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια και να εγγυηθούν από κοινού, νέο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 30 δισ. ευρώ, για να μπορούν να καλύψουν πιθανές μελλοντικές ζημιές.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονοκών, Λουις Ντε Γκίντος δήλωσε ότι "χωρίς απόλυτη βεβαιότητα γα τη διευθέτηση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, η οικονομική ανάκαμψη είναι πολύ πιο δύσκολη. Και είναι πολύ πιο δύσκολη διότι με τις αμφιβολίες και την αβεβαιότητα στην κατάσταση με τις τράπεζες, οι ίδιες θα δυσκολευτούν πολύ να αποκτήσουν κεφάλαια και αυτό επηρεάζει τη δυνατότητα δανεισμού".
Πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις για τις τράπεζες στους Ισπανούς, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την έγκριση των Βρυξελλών και της ΕΚΤ, όπως γράφουν οι "Financial Times", ξεκινώντας μέσα στη νύχτα, μακριά από τον αδιάκριτο δημοσιογραφικό φακό, μια μυστική αποστολή προκειμένου να συναντήσει αφενός τον Όλι Ρεν που βρισκόταν στην Ρώμη και αφετέρου τον Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη.
Παράλληλα, ο ντε Γκιντος προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Ισπανούς φορολογούμενους ότι εν μέσω ύφεσης, ανεργίας και περικοπών, το κράτος δεν πρόκειται να χαρίσει λεφτά στις τράπεζες. "Δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για τις εταιρείες που μπορεί να έχουν μια έλλειψη κεφαλαίου. Αλλά αυτό το δίχτυ προστασίας έχει ένα κόστος, που είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος θα είναι επικερδές για τα δημόσια αποθεματικά και λογικά για τον Ισπανό φορολογούμενο" υποστήριξε ο Ισπανός υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικούς κόμματος, Όσκαρ Λοπεθ, τόνισε ότι "η διαφορά μας με το Λαϊκό Κόμμα είναι ότι εμείς θέλουμε να διαπραγματευθούμε το οικονομικό σύστημα, αλλά επίσης και το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα Υγείας, γιατί δεν είναι λιγότερο σημαντικά σ' αυτή τη χώρα. Κι όλη αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες. Να μην κληθούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ και να γίνουν όλα με πλήρη διαφάνεια".
Η κυβέρνηση Ραχόι σήμερα θα πάρει μια γεύση της λαϊκής αντίδρασης. Το κίνημα των αγανακτισμένων διοργανώνει αργά το απόγευμα άλλη μια μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Μαδρίτης, στην επέτειο του ενός χρόνου από την πρώτη κινητοποίηση που βρήκε μιμητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οργή και στην Ιταλία
Η λιτότητα, οι αυξήσεις φόρων, η ανεργία έχει φουντώσει την οργή και στην Ιταλία. Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην διάρκεια πολιορκίας της υπηρεσίας είσπραξης φόρων και οφειλών προς το δημόσιο, στην Νάπολη. Εξοργισμένοι οι περίπου 200 διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για τους υψηλούς φόρους, πέταξαν κόκκινες μπογιές, αυγά πέτρες, μπουκάλια και σκουπίδια και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Επίθεση με μολότοφ σημειώθηκε σήμερα στα γραφεία της ίδιας υπηρεσίας στο Λιβόρνο. Μας ωθούν στα άκρα φώναζε ο κόσμος, ενώ ο Τύπος υπολογίζει ότι πλέον κατά μέσο όρο, ένας Ιταλός αυτοκτονεί κάθε ημέρα.
Κινήματα κατά τις πληρωμής χρεών έχουν οργανωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στον πιο φτωχό ιταλικό νότο, όπου έχει στρέψει την προσοχή της και η κυβέρνηση στη Ρώμη.
"Με την επίγνωση ότι η λιτότητα είναι δυσβάσταχτη και απαιτεί θυσίες, επιδιώξαμε από την αρχή να την συνδέσουμε με μία προοπτική ανάπτυξης και κυρίως να την εφαρμόσουμε με γνώμονα το δίκαιο" είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε αναπτυξιακά μέτρα για τις πιο προβληματικές περιοχές, με την διάθεση 2 δισ. ευρώ για έργα υποδομής.