Με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει στον αέρα, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Εurogroup, όπου έχει μπει εκτάκτως στην ατζέντα το θέμα της Ελλάδας.
Με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει στον αέρα, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Εurogroup, όπου έχει μπει εκτάκτως στην ατζέντα το θέμα της Ελλάδας.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης θα επιχειρήσει να εξηγήσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την πολιτική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την 6η Μαΐου, την ώρα που σφίγγει ο κλοιός απο Βερολίνο και Βρυξέλλες για εφαρμογή του μνημονίου ή έξοδο από το ευρώ.
Ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σαχινίδης δεν θα έχει τη δυνατότητα της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, πολύ περισσότερο ανάληψης δεσμεύσεων για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και αποτελούν αντικείμενο ασφυκτικών πιέσεων προς την Αθήνα.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έχοντας στον χαρτοφύλακά του και την "καυτή πατάτα" του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που λήγει την Τρίτη και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα πληρωθεί ή όχι.
Αν και η επικρατούσα έως τώρα άποψη ήταν ότι δεν πρέπει να πληρωθεί, στην περίπτωση που αποφασιστεί τελικά να πληρωθεί, τότε αυτομάτως γεννάται ανάλογο ερώτημα και για τα υπόλοιπα "ακούρευτα" ομόλογα υπό αλλοδαπό δίκαιο, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.
Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα γίνουν με φόντο τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, που αρκούν περίπου έως τα μέσα Ιουνίου, κι ενώ ήδη έχει παρακρατηθεί 1 δισ. ευρώ από τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ, με τους δανειστές να ξεκαθαρίζουν ότι η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς την προβλεπόμενη αξιολόγηση από την τρόικα.
Ενδεικτικό του κλίματος, κυρίως στο Βερολίνο, είναι το προκλητικό πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού "Spiegel" με τίτλο "Αντίο Ακρόπολη" όπου αποτυπώνει ένα θρυμματισμένο ευρώ πάνω σε έναν κίονα.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos επισημαίνει ότι ανάπτυξη και οικονομική εξυγίανση μπορούν να συνυπάρξουν.